Nyt samarbejde: Ældre skal lære børn at lave mad

Der er stor efterspørgsel på frivillige til landets madskoler. Foto: Carsten Andersen

I skolernes ferier afholder frivillige madskoler rundt omkring i landet. Her kan børn blive dygtige til at lave sund mad. Fra den kommende sommerferie bliver Ældre Sagen en del af projektet Madskoler, og det kommer til at betyde at mange flere børn får muligheden for at komme på madskole.  Hvor det før typisk har været studerende, der underviste på Madskolerne, håber både Ældre Sagen og Madskolerne at flere ældre vil tage en tørn som mad-instruktør.

Nogle af Ældre Sagens medlemmer har dog allerede været med til at afholde madskoler. Det gælder blandt andre Jytte Lorenzen fra Gråsten i Sønderjylland som er 66 år gammel. Sidste år var hun frivillig på sin lokale madskole – igen: læseren aner ikke hvad madskole er. Derfor er du nødt til at forklare det ovenfor, første gang du nævner det, og det skal hun være igen i år.

⁃ Jeg er med, fordi jeg synes, at det er nogle dejlige unger, og jeg kan godt lide at have med dem at gøre, siger hun

Jytte Lorenzen håber også, at børnene får noget ud af at være på madskolerne.

⁃ Forhåbentlig får de en god oplevelse og noget lærdom, siger hun, og fortæller videre, at hun anbefaler sine venner at være med, så længe de er klar over, at det er et meget aktivt kursus.

⁃ Man er på hele tiden, siger hun

De ældre kan både bidrage med en stor livserfarring, madkultur og en ro
Line Damsgaard Projektleder på Madskolerne

De ældre har ro og energi
I Ældre Sagen er de sikre på, at en del af deres medlemmer får lyst til at være en del af Madskolerne. De oplever
nemlig at mange af deres medlemmer, er vældig interesserede i at bruge tid sammen med børn.

⁃ Vi har nu omkring 500 frivillige i børnehaver og skoler, hvor vores medlemmer er med som et ekstra sæt hænder ud over de normerede pædagoger, siger Katrine Heinild, som er konsulent i frivilligafdelingen hos Ældre Sagen

Hun fortæller, at mange af de ældre, som er uden for arbejdsmarkedet, har en energi og selvfølgelig en masse livserfaring, som de gerne vil dele med yngre generationer. Samtidig er det muligt for Ældre Sagens medlemmer at tilmelde sig sammen med et barnebarn. Madskolerne ligger nemlig i den første og sidste uge af skolernes sommer ferier, hvor mange børnebørn almindeligvis bliver passet af deres bedsteforældre.

– Madskolerne har kørt i mange år og er 100 procent frivilligt drevet, så det er ikke fordi man tager arbejde fra andre, siger Katrine Heinild.

Madskolerne kort fortalt

Madskolerne ligger i 26, 27, 30 og 31
En madskole forløber over 5 dage
Instruktørerne på madskolerne er frivillige
Kilde: Madskoler.dk

Mangel på frivillige
Hos Madskolerne glæder man sig over udsigten til at få flere frivillige. Der er nemlig lange ventelister, og jo flere frivillige, jo flere skoler kan man åbne.

– Sidste år var der plads til 2000 børn, mens 11000 forældre har skrevet sig op til at få besked, når der åbner nye madskoler. Så der er en kæmpe kløft mellem hvor mange der er interesserede, og hvor mange der er plads til, forklarer Line Damsgaard projektleder på Madskolerne.

Line Damsgaard tror, at eleverne på madskolerne, vil få meget ud af at blive undervist af Ældre Sagens medlemmer.

– De ældre kan både bidrage med en stor livserfaring, madkultur og en ro. De studerende, som typisk er frivillige på madskolerne, har mere travlt, siger Line Damsgaard.

Hun håber ligeledes at de ældre kan få en større livsglæde ved at deltage i Madskolerne, fordi de oplever at de bidrager med noget værdifuldt.