Sætter liv på spil for orkanfotos

610.670 billeder af orkanen Sandy og dets masseødelæggelser er oploadet på Instagram de sidste 24 timer, og tusindvis har opdateret billeder på deres Facebook-side. MetroXpress kunne i morges også bringe nyheden om en 22 årige kvinde, der mistede livet, da hun trådte ud af sit hjem i håbet om at fotografere en strømledning, der var faldet ned.

 
Men hvad får en kvinde og hundredvis af andre mennesker til at risikere deres liv for et billede?:
 
”Det er den der lyst og trang til 2 min berømmelse.”
 
siger Preben Sepstrup, selvstændig medie – og kommunikationsforsker.
 
Preben Sepstrup mener dog, at lysten altid har eksisteret blandt os mennesker, når katastrofer ramte, men at man dengang ikke havde virkemidlet til at formidle det til andre:
 
”For et par hundrede år siden, da der ikke var samme teknologiske muligheder som i dag, snakkede folk jo også om katastrofer. Man delte det bare på en anden måde ved at snakke og sladre med hinanden”
 
Preben Sepstrup mener, at teknologien har givet nye muligheder til noget, der altid har været et gammelt fænomen.
 
Ikke interesseret i at dø
 
Tim Frank Andersen, studielektor i kommunikation på Aalborg Universitet, er enig med Preben Sepstrup i lysten til anerkendelse og berømmelse. Han mener dog ikke, at folk har været villige til at dø for billederne, men blot at risikoen ikke har været velovervejet:
 
”Den kvinde, der valgte at gå ud for at tage et billede af en strømledning, har ikke lavet en risikovurdering.”
 
Tim Frank Andersen mener, det skyldes inspiration fra andres billeder til selv at blive opfordret til at gøre det samme:
 
”Folk kan se, at alle andre gør det samme og på den måde virker det mindre farligt. For når hun kan, så kan jeg jo også,” siger Tim Frank Andersen.