Forestil dig: Hele Danmark uden strøm

Forestil dig, at flere end hele Danmarks befolkning på 5,6 millioner var uden strøm. Det er scenariet på USA’s østkyst, hvor Orkanen Sandy har frarøvet estimeret 8 millioner mennesker strømmen.

Når elektriciteten ryger, er det ikke bare natlampen, der stopper med at virke. Strømafbrydelser lammer både telefoner og internet, lyskreds og tog. Flere folk bliver sågar isoleret i deres lejligheder, fortæller kolonnechef i Beredskabsstyrelsen Peter Kragh.
 


”Man kan ikke transportere sig rundt, fordi tog og andet offentlig transport ikke kører. Man kan ikke komme ud af sin lejlighed, fordi elevatorerne ikke fungerer. Så skal man gå 30-40 etager, og det vil der være mange, der ikke kan holde til, i hvert fald ikke hvis de skal op igen,” forklarer han.


Ifølge ham kan der gå flere uger, før de amerikanske metro- og togsystemer fungerer igen, fordi undergrunden er fyldt med vand. Men også basale behov som drikkevand bliver udfordret, når strømmen svigter.
 


”Man kan heller ikke få vand transporteret op i de høje bygninger, fordi pumperne ikke virker,” siger Peter Kragh

Folk kan være i stor fare

Borgmester i New York Michael R. Bloomberg sagde tirsdag, at strømmen ikke kommer tilbage før weekenden. Afbrydelserne kan udgøre en ”akut fare” for de mennesker, der er afhængige af medicin og elektronisk udstyr, forklarer Peter Kragh fra Beredskabsstyrelsen.


”Det kan være fordi, de ikke kan komme ud af deres lejlighed og ikke kan få medicin. De kan ikke holde liv i et medicinsk udstyr, som skal holde dem i gang,” siger han.
 


Peter Kragh understeger, at mangel på elforsyning i en storby som New York i sig selv er et ”kæmpemæssigt problem”.


Tab i milliardklassen

Den tabte arbejdsfortjeneste som følge af folk, der ikke kan komme på arbejde, vil koste samfundet økonomisk, vurderer professor i økonomi ved Roskilde Universitet Jesper Jespersen.

”Noget af det vil blive indhentet efterfølgende, men der vil være et eller andet form for tab, fordi der er nogle processor, som ikke kan gentages,” siger han.

Han understreger, at der er stor usikkerhed forbundet med at spå om økonomiske tab, og afviser derfor at komme med noget præcist tal. Jesper Jespersen siger dog, at når det er så mange mennesker, der bliver ramt, så ligger tabet efter alt at dømme i ”milliardklassen”.
 

LÆS OGSÅ: Danmark får orkaner om efteråret

LÆS OGSÅ: Du står for at evakuere dig selv