Vejret er gråt. Bilerne kører forbi. Regnen er stoppet – og det er Louise Quistgaard også.
På parkeringspladsen ved Bløden i Frederikssund holder Kristbjørg Lagfoss nemlig og venter på folk, hun formentlig aldrig har mødt.
De folk skal nemlig komme med mad, som hun indsamler til en enlig mor med et barn, som har bedt om hjælp via en lokal Facebook-gruppe. Helt konkret har moren delt en ønskeliste med gruppen ”Hjælpsomme Hænder – Jægerspris & Omegn”.
Gruppen, der indsamler mad, består af frivillige, og en af dem er Kristbjørg Lagfoss, der selv har prøvet at “stå på den anden side”. I juletiden har hun selv fået hjælp af folk på sociale medier, som hun ikke kender.
– Jeg bad om hjælp på grund af mine to børn, som ikke skulle mangle noget jul, siger hun.
Nu hjælper hun så til med at hjælpe andre, der også række ud via blandt andet Facebook-grupper, hvor folk kan efterspørge hjælp til mad, tøj eller andre særlige ting – og andre kan bidrage.
Læs også: Charlotte hjælper, så ingen bliver afvist: »De er max presset«
Kristbjørg Lagfoss var selv overvældet af den hjælp, hun modtog. Hun ønskede sig en tyngdedyne til sin søn med autisme, der har svært ved at sove om natten, men ifølge hende afviste kommune at hjælpe hende.
– Kommunen vurderede, at jeg selv bare kunne gå i Jysk og købe den, selvom jeg er fleksjobber. Det er ikke noget, jeg ”bare” kan gøre. Så gik Julehjerter (en Facebook-gruppe, red.) ind og donerede en tyngdedyne, og sådan en koster altså 6000 kroner, fortæller Kristbjørg Lagfoss, mens taknemligheden stråler ud af hende.
En taknemlighed der nu viser sig ved, at hun har meldt sig til “den anden side”, hvor hun fredag, hvor NetAvisen møder hende, står indsamler ind til en anden mor, der har brug for hjælp.
– Det er en stor ting, at der kommer helt normale mennesker, som giver det, de kan. Derfor ønsker jeg at kunne give noget igen, siger Kristbjørg Lagfoss
Mad og sko
Gruppen rundede i fredags sin indsamling nr. 55. Charlotte Drue, der er lokalpolitiker og stifter af partiet SocialLiberale, fortæller, at folk får hjælp til mange forskellige ting.
– Det kan være alt fra den ældre dame, der mangler hjælp til at klippe sin hæk, det kan være en enlig mor, der mangler hjælp til mad, eller en, der mangler sko til en konfirmation, siger Charlotte Drue.
Indsamlingen foregår ved, at Charlotte Drue får henvendelser fra folk, der har brug for hjælp. Herefter poster hun et Facebook-opslag, typisk med en ønskeliste fra den anonyme borger, som har brug for en ekstra hånd. Charlotte Drue vurderer, at det i 9 ud af 10 tilfælde er mad, som folk beder om hjælp til.
– Typisk er det anonyme opslag, hvor det er mig, der går ind og fortæller en historie om, hvorfor folk skal have hjælp. Jo mere, jeg kan få lov til at ”sælge” den indsamling, jo større præmie er der – jo flere donationer, siger Charlotte Drue.
En af kvinderne bag donationen i fredags er Louise Quistgaard, der bliver påvirket af den historie Charlotte Drue ”sælger”.
– Når der er børn iblandt familierne, der har det hårdt, så synes jeg godt, man kan bidrage lidt, siger Louise Quistgaard.
Hun kom med to fyldte indkøbsposer med mad og toiletpapir under armen. Alt sammen noget, som så bliver givet videre til den enlige mor.
– Jeg har lidt overskud, derfor kan jeg godt give lidt igen, siger hun.
Parkeringspladsen ved Bløden, blev til en mad-pusher plads, da Kristbjørg Langfoss’ bagagerum, blev fyldt op af vare, som hun kunne bringe til familien, der havde brug for hjælpen.
Læs også: Her har man brudt ’indbruds-forbandelsen’
Plan B
Hjælpsomme hænder blev oprettet i oktober 2020 af lokalpolitiker Charlotte Drue og hendes mand Thomas. Gruppen udsprang af Charlotte Drues anden gruppe ”Julehjerter Jægerspris og omegn”, som hun oprettede i 2019.
Stifter Charlotte Drue fortæller, at det hurtigt gik op for hende, at mange familier og især enlige mødre også havde brug for hjælp året rundt og ikke kun i juletiden.
Artiklen fortsætter under billedet.
Læs også: Frivillige redder kommunen fra affaldsproblemer: ”Vi kan slet ikke følge med”
Hun mener dog, at der skal ske noget større end mad-indsamlinger for at løse problemet med de familier, som mangler mad i hverdagen.
– Du skal på Christiansborg hvis du vil rykke noget. De familier, der har brug for hjælp, drukner i regler, de skal følge, og ting de skal reagere på, siger hun.
Hun dog ingen planer om at stoppe de lokale indsamlinger.
– Men jeg håber da, vi i fremtiden bliver overflødige, siger Charlotte Drue.
Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over Facebook gruppen “Hjælpsomme Hænder – Jægerspris & Omegn”, interviewede stifteren Charlotte Drue og var efterfølgende ude og observere en indsamling fredag d. 19. april, hvor hun foretog interviews med den frivillige Kristbjørg Lagfoss og flere, der donerende mad.