Reportage: Netværkskaffe på Lindenborg Kro integrerer lokale flygtninge

På Lindenborg Kro mødes frivillige og flygtninge til fælleskaffe hver tirsdag aften.
Foto: Annika Jeppesen

Skove og marker omgiver den tidligere Lindenborg Kro i Gevninge, som i dag er bygget om til et bosted for flygtninge, der har fået asyl i Danmark. I maj 2016 flyttede flygtningene gradvist til kroen, og i dag huser kroen 60 flygtninge.

Hver tirsdag aften danner krostuen ramme om de netværkskaffemøder, der skal hjælpe flygtningene med at blive integreret i lokalsamfundet. Her er frivillige med til at skabe kontakter og viden om det danske sprog og samfund, der gør det lettere for flygtningene hurtigere at blive uafhængige af kommunens hjælp.

Kroens kælderkrostue danner ramme om netværkskaffen. Borde og stole er hentet på et fælles lager for flygtninge i Lejre, så møblerne er en rustik blanding af 70’er læderbrunt og støvet grønt. På bordene står kopper stablet, klar til aftenens netværks- te og kaffe.

Til kaffeaftenerne går det først og fremmest ud på at få talt dansk, drukket kaffe og te – og sidde og få skabt nogle gode relationer.
Birgit Albrechtsen, frivillig tovholder på Lindenborg Kro

Uforpligtende hygge, hvor relationer skabes
En af de frivillige tovholdere på kroen, Birgit Albrechtsen, er sammen med nogle af flygtningene på kroen ved at ordne de sidste ting til aftenens arrangement. Hun lægger blanke papirer, farveblyanter og tusser ud på et bord til børnene, da de første af hendes frivillige kollegaer og flygtninge kommer ind i lokalet. Alle hilser med store smil på hinanden, uddeler kram og håndtryk til hinanden.

– Til kaffeaftenerne går det først og fremmest ud på at få talt dansk, drukket kaffe og te – og sidde og få skabt nogle gode relationer. For nye relationer og at lære sproget er det allervigtigste for beboerne! Men hvad der ellers sker i løbet af aftenen, er meget uforpligtende, fortæller Birgit Albrechtsen.

De voksne flygtninge og frivillige samles om bordet i midten, og stole fra de andre borde bliver trukket hen, så der er siddepladser nok om det firkantede sofabord. Imens sidder børnene og tegner ved deres eget bord eller løber rundt og leger med doneret legetøj – dukker, biler og fløjteinstrumenter. Snart er krostuen fyldt med voksensnak, børnestemmer og lyden af en blokfløjte.

Læs også: Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp mangler frivillige flygtningevenner

Nem måde at kigge forbi og få hilst på hinanden
21-årig Mike Sulaiman er en af de enlige flygtninge, som bor på Lindenborg Kro. Han er fra Syrien og kom til Danmark for lidt over to år siden. Han sætter stor pris på de frivilliges hjælp på kroen.

– Kaffeaftenerne er gode, fordi det skaber relationer med nye mennesker, især med danskere, og det har vi jo virkelig brug for. De frivillige er ofte ældre, men de er nogle rigtig gode mennesker, siger han.

Mike Sulaiman går til dagligt på sprogskole, og i fritiden spiller han fodbold i Svogerslev Boldklub. Da snakken falder på fodbold, vokser hans smil, og øjnene begynder at stråle. Han fortæller, at han også har fået etableret sig et godt netværk.

– Det er lidt forskelligt, hvor ofte jeg kommer til arrangementerne. Jeg er nemlig ikke så tit hjemme, fordi jeg har mange venner i Roskilde og København, som jeg ofte besøger. Men hvis man har travlt, er kaffeaftenerne en nem måde lige at kigge forbi og sige hej – og så smutte igen, når man ikke gider mere, siger han og smiler.

Generelt er beboerne meget interesseret i at lære sproget og komme væk fra det at være afhængige af kommunen. Derfor er integrationen i det lokale samfund meget vigtig at huske på.
Birgit Albrechtsen, frivillig tovholder på Lindenborg Kro

Læs også: Flere vil prøve at være flygtning for en dag

Integrationen i lokalsamfundet er vigtig
Snakken i midten af lokalet falder på et fremtidigt orienteringsløb i den nærtliggende skov, så beboerne kan lære nærområdet bedre at kende og få udnytte af den omkringliggende natur. For selvom Mike Sulaiman taler næsten flydende dansk og har fået skabt sig et godt netværk, så er han mere undtagelsen end reglen. De fleste flygtninge på kroen er stadig ved at lære det danske sprog og det lokale område at kende.

– Generelt er beboerne meget interesseret i at lære sproget og komme væk fra det at være afhængige af kommunen. Derfor er integrationen i det lokale samfund meget vigtig at huske på. Børnene går for eksempel i lokale børnehaver – og det er mødrene rigtig glade for, fortæller Birgit Albrechtsen.

Stablen af kopper til kaffe og te er løbende blevet mindre, og en stor frugtskål bliver nu sat på bordet. En kvinde med et lille barn på hoften kommer ind, hilser smilende og tilslutter sig den brogede flok af mennesker.

Snakken fortsætter lystigt i krostuen, mens kaffe skænkes op i kopperne og relationer mellem frivillige og flygtninge styrkes.