Der har på det seneste været mange pro-palæstinensiske demonstrationer på danske universiteter, og Roskilde Universitet er ingen undtagelse.
Foreningen, der arrangerer disse demonstrationer, kalder sig RUC Intifada, og den har fået stor opmærksomhed i medierne, efter at der har været en række utryghedsskabende demonstrationer og antisemitisk graffiti på universitetets mure.
RUC Intifada vil blandt andet have universitetet til at stoppe sit økonomiske og akademiske samarbejde med Israel.
RUC Intifadas adfærd møder nu kritik fra Roskilde Universitets ledelse og studenterorganisationen Frit Forum.
– Som universitet kan vi ikke leve med, at grupper af studerende føler sig utrygge på campus. Derfor har vi indskærpet, at den konkrete gruppering skal anmelde kommende demonstrationer og arrangementer på forhånd til både politiet og universitetet. Vi kan ikke acceptere demonstrationer, der skaber utryghed. RUC’s lokaler kan heller ikke benyttes til RUC Intifadas møder og aktiviteter, lyder det i en pressemeddelelse fra universitet.
Over for NetAvisen understreger Hanne Leth nu, at grænsen er nået, fordi RUC Intifada agerer truende og ikke søger at skabe en konstruktiv debat med folk, som måtte være uenige.
– De er ikke interesseret i at lytte til andre, men påtvinger noget i en truende form. Der må være en grænse for rummeligheden, for hvis der kun er plads til den ene side, så er det ikke dét, som universitetet står for, siger hun til NetAvisen.
Ledelsen kræver derfor nu, at demonstrationer og arrangementer fra RUC Intifada skal meldes til både universitetet og politiet, før de kan få lov til at demonstrere.
Hvis det ikke sker, kan det få konsekvenser.
Universitet har meldt ud, at det kan ende med bortvisning eller afskedigelse, hvis man som studerende eller ansat bryder loven eller overtræder universitetets regler.
Flere jødiske studerende oplever et utrygt miljø
Tidligere er det kommet frem, at én jødisk studerende har følt sig utryg, og en studerende har til TV 2 sagt, at han vil stoppe med at studere på RUC på baggrund af de utrygge forhold, som RUC Intifada skaber.
Hanne Leth fortæller nu, at der er tale om flere studerende, der oplever utryghed:
– Vi har haft enkelte andre henvendelser fra jødiske studerende og prøver at lave en oversigt over dem, som har henvendt sig direkte, forklarer hun over for NetAvisen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Blokade og utryghed
For et bekæmpe utrygheden blandt både studerende og ansatte vil ledelsen derfor nu have, at RUC Intifada anmelder deres demonstrationer. Men eftersom de studerende har nem adgang til lokalerne på Roskilde Universitet, og man ikke ved, hvilke personer der er en del af RUC Intifada, kan det dog vise sig besværligt at håndhæve i praksis.
Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet, mener imidlertid, at tiltagene godt kan have en effekt.
– Vi har ikke en liste over navne, men jeg tænker, at der er andre veje, hvor man finder ud af sådan noget. Der er mange mennesker på campus, der går rundt og lægger mærke til, hvem der har noget med det at gøre. Jeg tror, at det ville rygtes, hvis de gjorde det, siger Hanne Leth.
Hvis tingene eskalerer, vil ledelsen kontakte politiet:
– Hvis situationen er, at et arrangement skaber utryghed, så må vi jo bede dem om at stoppe og skabe dialog. Og hvis det ikke kan lade sig gøre, har vi jo før været nødt til at kontakte politiet ligesom under blokaden, siger hun til NetAvisen.
RUC Intifada har tidligere blokeret vejen foran rektors kontor, hvilket har resulteret i, at politiet blev tilkaldt.
Blod på hænderne
Ifølge Hanne Leth foregik situationen fredeligt, men det var med til at skabe utryghed blandt flere ansatte:
– Det skaber utryghed, når de vil lave en blokade, hvor folk sætter sig ned, så man ikke kan komme forbi. Vi bad dem venligt om at gå, og det ville de ikke. Så sagde vi, at vi så bliver nødt til at bede politiet at komme og bede dem om at gå, og det gjorde politiet så, og det har jeg sådan set ikke noget problem med, fortæller hun.
Hanne Leth afviser dog selv at føle sig utryg ved situationen på trods af RUC Intifadas ytringer, men det gør dele af personalet, forklarer hun videre:
– Nej, det gjorde jeg ikke, men det gjorde andre. Og det gjorde de i særdeleshed gangen før, hvor jeg ikke var der. Og så har de jo sagt, at jeg har blod på hænderne, og det er jo for mig at se meget virkelighedsfjerne ytringer, siger hun i interviewet med NetAvisen.
Hun fortæller, at hun dog bliver påvirket af at læse graffitien, hvor der står “Hanne Leth, proud genocidal racist” på hendes egen arbejdsplads.
– Det gør da også, at jeg endnu bedre kan forstå, hvad det betyder, når man mærker, at nogen vil en ondt, bare fordi man er det menneske, man er, og udfører det arbejde, man har, siger hun.
Studentergruppe: RUC Intifada skader blot palæstinensernes sag
Det er ikke kun blandt ledelsen på Roskilde Universitet, at man er bekymret for situationen.
Faktaboks
– RUC Intifada har budt graffitien velkommen på deres Instagram.
– Det er dog uklart, hvem der står bag graffitien på RUC
– Politiet er stadig i gang med at undersøge, hvem der står bag graffitien.
Petter Madsen Kirkegaard er formand for den studenterpolitiske organisation Frit Forum i Roskilde, og han mener, at RUC Intifada modarbejder deres egen sag.
– Vi syntes også, at det er virkelig trist, fordi vi mener, at det skader kampen for fred og frihed for palæstinenserne, som vi mener er utrolig vigtig, siger Petter Madsen til NetAvisen og fortsætter:
– Vi syntes også, at det er rigtig hårdt, at man i høj grad har overladt kampen for fred og menneskerettigheder til nogle ekstreme på yderfløjen, og det ser vi som et stort problem, siger hun.
Læs også: Efter hærværk, uro og affald: Nu prøver bibliotek igen med længere åbningstider
Artiklen fortsætter under billedet.
RUC Intifada har ikke ønsket at indgå i en dialog
Ifølge Hanne Leth har man forsøgt at etablere en dialog med RUC Intifada, men dette er ikke lykkedes.
Læs også: Dansker om palæstinensiske demonstrationer: Det har været nogle traumatiske uger
– Vi har prøvet at bruge det gode redskab, det kunne være at være i dialog med dem, men det har ikke været et ønske fra deres side, fortæller hun.
NetAvisen har også forsøgt at få en udtalelse fra RUC Intifada, men de har ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Sådan gjorde vi: Journalisten interviewede rektoren på Roskilde Universitet, Hanne Leth, for at komme et spadestik dybere ned i RUC Intifada situationen. Målet var at finde ud af, hvordan RUC har tænkt sig sig at håndhæve de tiltag, som siger at, RUC Intifada ikke må låne lokaler og demonstrere. Derudover blev Hanne Leth og formanden for Frit Forum Roskilde interviewet om hvad deres holdning var til RUC Intifadas udsagn, samt høre om de havde forsøgt at indgå i en dialog med organisationen. Begge kilders udtagelser foregik telefonisk.