Engelskcertifikat skal sikre både studerende og undervisere

Certificering af undervisernes engelskkundskaber skal sikre både de studerende og underviserne  Foto: Morguefile
Certificering af undervisernes engelskkundskaber skal sikre både de studerende og underviserne
Foto: Morguefile

Undervisere der hakker sig igennem forelæsningerne skal være fortid på Roskilde Universitet. Universitet vil gennem de næste 2,5 år certificere underviserne. Både for de studerendes og undervisernes skyld.

Tiltaget skal derfor også sikre os, at der ikke kommer klager fra studerende, bare fordi underviserne ikke taler som i amerikanske film
Therese Hauge, udvikler af certificeringen 

De studerende sikres, at underviseren er blevet vurderet af en professionel, siger Therese Hauge. Hun er  studielektor på Roskilde Universitet og har udviklet certificeringen, som hun er en medbedømmer på. Så når implementeringen af certificeringen er gennemført og de studerende tilmelder sig kursur, vil de vide, at underviseren er certificeret i engelsk som et internationalt sprog, og de skal derfor ikke frygte, at fagligheden kommer til at lide under dårlige sprogfærdigheder.

Læs også: Studerendes transporttid koster på den faglige konto

For underviserne er der også tale om form for sikkerhed.

– For 10-12 år siden var der en enorm hetz mod underviserne og deres katastrofale engelskkompetencer. Certficeringen skal derfor også sikre os, at der ikke kommer klager fra studerende, bare fordi underviserne ikke taler som i amerikanske film, fortæller Therese Hauge.

Engelsk som internationalt sprog

  • Er ikke  bare engelsk som i Amerika eller Englang
  • Kan fx være engelsk med accent

»Bør udvides til andre universiteter«

Hos Danske Studerendes Fællesråd er man positiv omkring initiativet.

– Det er en rigtig spændende model, som jeg helt afgjort synes skal udvides til andre universiteter, siger formanden Jakob Ruggaard. Man ser jo eksempler på, at forelæseren sagtens kan tale engelsk og læse akademisk engelsksproget litteratur, men lige så snart at de skal gå ind i en akademisk diskussion, så rækker det bare ikke langt nok.

Læs også: Kan vi få  plads til én til?

Et krav på sigt
Certificeringen er et relativt nyt tiltag og alle undervisere er ikke certificeret endnu. Men det skal de på sigt.

Det er målet, at langt de fleste undervisere, som underviser på engelsk, kan nå at blive certificeret ved udgangen af 2015. Herefter vil der være tale om løbende at certificere de nye undervisere, der kommer til.