Ny muslimsk gravplads: Det er en mangfoldig kirkegård, og det kan jeg godt lide

Roskilde Kommune og Domsogn får for første gang muslimske gravpladser. De første 21 gravpladser, er klar til brug. I alt bliver der anlagt 400. Foto: Rasmus Christoffersen

Ved første øjekast kommer Østre Kirkegårds nye gravpladser ikke til at tage sig anderledes ud, end den omkringliggende kirkegård.

Men der er dog en væsentlig forskel.

En forskel, der er tydeligst under kirkegårdens veltrimmede græs. De nye gravpladser er nemlig indrettet sådan, at de imødekommer muslimske begravelsesritualer.

I morgen, d. 8. april, indvies en ny muslimsk afdeling på Østre Kirkegård. Og dermed kan muslimer begraves i Roskilde Kommune liggende på højre side med ansigtet vendt mod mekka.

Det er ifølge kirkegårdsleder Rasmus Christoffersen den væsentligste forskel på de nye muslimske og de eksisterende gravpladser:

– De muslimske gravpladser er orienteret, så den afdøde ligger på sin højre side og kan se mod Mekka, hvilket i Danmark er mod sydøst. Så orienteringen er anderledes, og det er egentlig den væsentligste forskel. Der er mange flere ligheder, end der er forskelle, siger han.

Læs også: Gravminder på Lyngby Assistens Kirkegård forvitrer: Kommunen har stadig ikke en plan

Rasmus Christoffersen fortæller derudover, at 90 % af de begravede i Roskilde Domsogn, der tæller Østre Kirkegård, Gl. Vor Frue Kirkegård og Gråbrødre Kirkegård, er kremeret og begravet i urne.

For muslimer er kremering dog ikke kutyme. Det er altså mest under jordens overflade, at der er forskel på gravpladserne og traditionerne.

400 nye nærtliggende gravpladser

Og de betyder noget. Traditionerne. Samt det at blive begravet i overensstemmelse med sin tro.

Det fortæller Samir Salameh på 65 år.

– Det er selvfølgelig vigtigt for mig, at jeg bliver begravet på traditionel vis, fordi jeg er muslim, siger han.

Samir Salameh bor i Roskilde med sin familie. Han er ingeniør, projektleder og politisk aktiv for Socialdemokratiet og stillede op til byrådet i 2021, men blev ikke valgt.

Da hans kone døde var det tætteste muslimske gravsted i Brøndby.

– Min afdøde kone er begravet i Brøndby. Der er langt væk – 30 til 45 minutter i bil alt afhængigt af om der er trafik eller ej. Det havde været meget lettere for os – mig og vores børn – at besøge hende, hvis hun var begravet på de nye gravpladser, siger han.

Samir Salameh har været en del af den projektgruppe, der har været med til at realisere de kommende 400 muslimske gravpladser.

Til tirsdagens åbning er 21 af gravpladserne klar til brug, og 100 pladser er næsten færdige.

En mangfoldig kirkegård 

Det er ikke kun muslimske grave, der er øget efterspørgsel på:

– Der en klar tendens til, at folk bliver mere individualiserede. Det her med, at man gerne vil have et bæredygtig gravsted, som ikke er så traditionelt som et klassisk gravsted med hæk omkring. Man tager ikke bare tager standardvaren. Vi får flere og flere forskellige gravstedstyper, siger Rasmus Christoffersen.

Læs også: Kirke vil pege på at kvinder har en central rolle i Biblen

Samir Salameh kan godt lide tanken om en mangfoldig gravplads. Østre Kirkegård er i forvejen et sted, hvor alle kan blive begravet:

– Østre Kirkegård er en kirkegård, hvor alle kan blive begravet. Der er buddhister, der er kristne, der er jøder, og du kan blive begravet i skoven. Det er en mangfoldig kirkegård, og det kan jeg godt lide.

Sådan gjorde vi: Interviews med kilderne er foretaget telefonisk. Nyheden er fundet på Roskilde Domkirkes hjemmeside. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.