En større gruppe mennesker er stimlet sammen i blæsten på Vesterbros Torv. Skilte og bannere er spredt mellem mængden, og en stor graffitimalet bil fanger hurtigt øjets opmærksomhed.
Andreas Nielsen, en 28-årig socialvidenskabsstuderende, er blandt demonstranterne i dag. Han er blevet bedt om at tale til de demonstrerende, for han har oplevet politibrutalitet på egen krop.
– Jeg var til en fredelig demonstration, hvor jeg blev tævet og slået bevidstløs af en politibetjent. Politiet ville ikke lade en ambulance komme ind og hente mig, så mine venner måtte bære mig hen til en taxa, der kunne køre mig på hospitalet. Jeg fik hjernerystelse og havde meget svært ved at aflevere mit projekt på universitetet.
Læs også: Politiforbund: Skammeligt at demonstrere mod politibrutalitet i Danmark
Det var sommeren før klimatopmødet i 2009, hvor en række store virksomheder mødtes for at finde ud af, hvordan de skulle forholde sig til topmødet. Demonstrationen hed ’Not your business’, og Andreas Nielsen var blandt de demonstrerende.
Vi tror, at hvis man kunne identificere betjentene, så ville de være mindre tilbøjelige til at overtræde de beføjelser, de har. Måske ville det også hjælpe de ’gode’ betjente til lettere at kunne stå frem og fortælle om deres oplevelser med kolleger
Andreas Nielsen, demonstrant
Politiet havde besluttet at spærre vejen på demonstrationens planlagte rute, så de demonstrerende ikke kunne komme igennem. Derfor stillede de forreste sig op foran politiet, imens de øvrige gik udenom.
– De forsøgte at stoppe os, og det endte med at gå ud over mig, der stod stille foran dem. Det blev filmet af Ekstra Bladet, og vi fik filmen udleveret til en klagesag. Men betjenten kunne ikke identificeres, så sagen kom ingen vegne.
Nummerering af uniformer vil øge trygheden
Andreas Nielsens historie er en af grundene til, at han sagtens kan tilslutte sig demonstranternes ønske om at indføre numre på danske betjentes politiuniformer. Han fortæller, at emnet er højaktuelt, fordi en ung kvinde i sidste uge fik brækket armen af politiet under en demonstration. Efter kvindens udsagn skulle politiet ‘ikke have noget ballade med hende’.
– Over de sidste 10-15 år har vi fået retningslinjer, der betyder, at politiet ikke behøver at forholde sig lige så strikst til Retsplejeloven. Det vil vi gerne ændre, siger han.
Læs også: Politikere vil fremskynde nummererede politiuniformer
Han bliver afbrudt af en anden demonstrant, der med en diktafon for munden begynder at fortælle forsamlingen om sine egne oplevelser med vold fra politiets side. Den 28-årige studerende rykker smilende lidt væk fra støjen og fortsætter:
– Vi tror, at hvis man kunne identificere betjentene, så ville de være mindre tilbøjelige til at overtræde de beføjelser, de har. Måske ville det også hjælpe de ’gode’ betjente til lettere at kunne stå frem og fortælle om deres oplevelser med kolleger. Nu taler man om, at betjentene stikker hinanden, hvis de fortæller om deres kolleger. Det vil blive bedre, hvis de skyldige alligevel kan identificeres med numre.
Demonstrationen blev tæt fulgt af politiet, der gik rundt om de studerende under hele turen til Christiansborg Slotsplads. Dagen forløb ifølge demonstranterne fredeligt, og de håber at kunne gøre det til en årligt tilbagevendende begivenhed.