Unge kører ulovligt ræs på offentlige veje

Striben København kører ræs på korte lige strækninger på offentlige veje. Foto: Morguefile.dk
Striben København kører ræs på korte lige strækninger på offentlige veje. Foto: Morguefile.dk

Et fællesskab af bilentusiaster mødes i sommerhalvåret for at køre om kap på udvalgte offentlige veje i Københavns omegn. De hedder Striben København, og over 12.000 mennesker ’synes godt om’ deres side på Facebook.

– Det er strengt forbudt at køre kap- og væddeløbskørsel på færdselslovens område, og der ligger et helt klart regelsæt, som Justitsministeriet har lavet, på hvordan og hvorledes man må kører ræs, siger Erik Andersen, funktionsleder hos færdselspolitiet i Københavns Vestegn.

Hos politiet er de fuldt opmærksomme på problemet, og kører også tit ud og viser flaget på steder som Fabriksparken i Glostrup, hvor gruppen tit kører ræs.

– Lige så snart de ser politiet, stopper de. De vil ikke køre ræs mens politiet er der. Så stopper de og forsøger at køre et andet sted hen, og så kører vi derhen, hvor de kører hen, og sådan er det lidt kattens leg med musen, fortæller han.

Læs også: Politi: Giv unge lukket bane til ræs

En af dem der kører ræs en den 24-årige bilmekaniker, som ønsker at være anonym, fordi han godt selv ved, at han træder hårdere i speederen end færdselsloven tillader. Han fortæller, at de kører hver fredag og lørdag, når det er sæson. På gode dage kan der være mellem 300 og 400 mennesker og måske 30-40-50 biler der kører ræs ’på striben’, som de kalder det, når det kører op kap. Netavisen kender den 24-åreige bilmekanikers identitet.

Spændingen trækker

Ræsene er både farlig og ulovlig leg, og netop det er med til at skabe den spænding, som er en væsentlig drivkraft, når folk kører for stærkt på den måde.

– Det er en måde at søge spænding på. Spænding kan jo være mange ting i den her sammenhæng, både det at det er farligt og at man bryder loven, forklarer Laila Marianna Martinussen, som forsker i transportadfærd på Danmarks Tekniske Universitets Institut for Transport.

Læs også: ”Det er jo ikke for sjov, når man ligger og kører ræs”

Sæsonstart fredag

På Striben Københavns side på Facebook kan man blandt andet finde en invitation til sæsonstarten på fredag den 28. marts. Begivenheden har over tusind deltagere, så det er ikke en mindre forsamling, man kan forvente at støde ind i på IKEA’s parkeringsplads, hvor de starter aftenen, før de kører videre ud til den vej, hvor de skal køre ræs. Stedet er ikke oplyst, fordi de gerne vil undgå, at blive forstyrret af politiet.