Islændinge på gaden igen: Vi vil af med Sigmundur

Foto: Wikimedia Commons. Demonstration mod paralamenter på Austurvóller-pladsen i 2009.
Foto: Wikimedia Commons. Demonstration mod parlamentet på Austurvóller-pladsen i 2009.

25.000 mennesker, ud af de 330.000 som bor på Island, har skrevet under på et krav om Sigmundur David Gunnlaugsson afgang. En af dem, som har tænkt sig at skrive under, er den 35 årige Rósa María Hjórvar, som er islandsk statsborger og til dagligt arbejder som computer rådgiver på institut for blinde og svagt seende.

– Da vi søndag aften sad og så interviewet med statsministeren med det sveske medie SVT, trak vi tæppet over hovedet. Vi er meget kede af det over afsløringen. Det er voldsomme informationer, og disse dage føles som et trauma forløb, siger Rósa María Hjórvar.

Læs også: Navisen.dk – Islands statsminister skred fra møde

Afsløringerne har fået den indre demonstrant frem hos den islandske befolkning, da de mandag den 4 april holdte det, som det islandske politi kalder den største demonstration på Island nogensinde. Ifølge det Islandske politi var der over 22.000 deltagere i demonstrationen. Ifølge det islandske medie Iceland Monitor vil en tredje demonstration mod statsministeren Sigmundur David Gunnlaugssonfinde finde sted kl. 17 islandsk tid i dag på Austurvóller-pladsen.

– Før afsløringen kom frem søndag var der omkring 8000, der stod som deltagerer på Facebook begivenheden. Men efter interviewet blev sendt på nationalt TV, gik tallet op som et sekundviser og endte på omkring 22.000 deltagere, siger Rósa María Hjórvar.

Foto: Wikimedia Commons Demonstration mod paralamenter på Austurvóller-pladsen i 2009.
Foto: Wikimedia Commons Demonstration mod parlamentet på Austurvóller-pladsen i 2009.

Mandag den 4 april på Austurvóller-pladsen stod både folk i jakkesæt, børn med snotnæser og frustrerede demonstranter, der kastede æg mod parlamentsbygningen for at demonstrerer mod den islandske statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Det skete efter afsløringerne om den islandske skatteministerens rolle i skattely sagen, som kom frem dagen før.

– Vi står på skrænten som samfund,  men der var en god stemning til demonstrationen, og folk synes, det var rart at mærke, vi var så mange fra alle lag af samfundet, og at vi stod sammen, siger Rósa María Hjórvar.

Den islandske statsminister er ikke gået af, men spørger man Rósa María Hjórvar, er hun ikke et sekund i tvivl om, hvad der skal ske.

– Befolkningen er vrede over, at han ikke bare går af. Jeg tror, at 99 % af befolkningen er enige om, at Sigmurdur David Gunnlaugsson skal gå af som statsminister, siger Rósa María Hjóvar.

Læs også: Iceland Monitor – Iceland stock exchange plunges amid Panama Papers unrest

Den 48 årige Þórunn Lovísa Ísleifsdóttir, som til dagligt arbejder som konsulent for Student Loan Fund, mener også, Sigmurdur David Gunnlaugsson skal gå af som statsministeren.

– Man kan mærke, at befolkningen er vrede, og at vi ikke stoler på ham mere. Vi føler, vi er blevet forrådt, og at statsministeren ikke har fortalt os sandheden. Han har på ingen måde vist respekt til sit folk, siger Þórunn Lovísa Ísleifsdóttir.

Som situationer er nu, ved hverken Þórunn Lovísa Ísleifsdóttir eller Rósa María Hjórvar, hvad der skal ske med Island, og det skaber usikkerhed i samfundet.

Efter flere dages politisk drama er det fortsat Sigmurdur David Gunnlaugsson, som er den islandske statsminister. Dog har han foreslået, at næstformand Sigurður Ingi Jóhannsson skal overtage pladsen kontoret på ubestemt tid, fremgår det i en pressemeddelelse fra det islandske statsministerium tirsdag den 5 april.