Sundhedsminister vil ikke legalisere medicinsk cannabis

Intet tyder på at hash foreløbigt bliver legaliseret som medicin efter gårdsdagens samråd.  Foto: Morguefile.com
Intet tyder på, at hash foreløbigt bliver legaliseret som medicin efter gårdsdagens samråd.
Foto: Morguefile.com

Sabina Lé Fevre og Karoline Graulund Nøhr

Efter gårsdagens åbne samråd om medicinsk cannabis står det klart, at sundheds- og forebyggelsesminister, Nick Hækkerup (S), ikke vil lovliggøre brug af rå hash som medicin.

Hvis man frigiver almindelig cannabis uden evidens, så er det legalisering af hash. Og det er ikke der, hvor jeg står.

Nick Hækkerup (S), sundheds- og forebyggelsesminister

Ministeren fastholder, at der ikke er evidens for cannabisens virkning. I den forbindelse afviser han legalisering af rå cannabis til medicinsk brug.

-Hvis man frigiver almindelig cannabis uden evidens, så er det legalisering af hash. Og det er ikke der, hvor jeg står.

Stine Brix (Enhl.) mener ikke, at en legalisering af cannabis til medicinsk brug er det samme som at lovliggøre hash. Hun synes, det handler om at undlade at retsforfølge mennesker, der lever så godt de kan med smerter og sygdom ved hjælp af hash, sagde hun til det åbne samråd i går eftermiddags. Det bakker Simon Emil Ammitzbøll (LA) hende op i.

Læs også: “Tåbeligt at patienter risikerer bøde for at dyrke cannabis”

Men ministeren vil følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. I Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at man skal bruge rå cannabis som medicin. I deres notat om medicinsk brug af cannabis, har man i Danmark de præparater med tilberedt cannabis, der er har en dokumenteret effekt.

– Det er ikke fordi det møder modvilje, vi er bare nødt til at stille de samme krav til cannabis, som vi stiller til alle andre lægemidler, siger Nick Hækkerup.

Off-label mulighed

Der findes medicinske præparater med tilberedt cannabis, men kun speciallæger i neurologi, kan i dag ordinerer medicinen til patienter.

Ministeren og Radikale Venstres sundhedsordfører, Camilla Hersom, fortæller, at de godkendte præparater kan gives både til de patienter, som de er udviklet til og på såkaldt off-label måden. Det betyder, at lægen også kan give den til andre patientgrupper.

Læs også: Kvinde med posttraumatisk stress: Kun hash virker

Men Flemming Møller Mortensen (S) fortæller, at han har hørt, at patienterne møder læger, der ikke ved nok på området, og som derfor ikke rådgiver om medicinen med cannabis i. Derfor efterspørger han, om der kan tages initiativer til, at Sundhedsstyrelsen ruster blandt andet kræftlæger til at håndtere den såkaldte ‘off-label’-mulighed.

-Jeg er helt enig med Flemming Mortensen i, at der sagtens kan tages initiativer i retning af, hvordan medicinen i øvrigt kan bruges off-label, siger Nick Hækkerup.

Kom nu med et svar!

Simon Emil Ammitzbøll (LA), sundhedsordfører

Mere forskning på området

Partiernes sundhedsordførere kunne blive enige om, at der ikke er nok viden om området. Men hvordan det skal løses, er der forskellige bud på.

Læs også: Forsker om hashmedicin: Vi ved ikke nok

Özlem Sara Cekic (SF) mener, at man bør afsætte midler til at forske i området i en afgrænset periode med en afgrænset patientgruppe.

– Argumentet om, at ‘det plejer vi ikke at gøre’, virker ikke, kan vi ikke bare beslutte at bruge ressourcer på at forske i det, ligesom man har gjort i psykiatrien?

Spørger hun og stiller sig kritisk overfor, om der overhovedet er en politisk vilje til at undersøge det. Simon Emil Ammitzbøll (LA) mener, at staten burde sætte en eller flere virksomheder til at forske i og udvikle medicinske præparater med cannabis. Men det afviser ministeren.

– I Danmark er det ofte medicinalbranchen, der bruger ressourcer på at forske i ny medicin.

– Det er selvfølgelig lidt kedeligt at være mig, når man ikke kan sige: ‘Go ahead’, men sagen er den, at forskning er styret af de initiativer, der vil blive taget, siger ministeren.

Ministeren mener, at man skal tænke sig godt om, før man som stat styrer forskning, men han håber, “at der er nogle der griber bolden”. Intet tyder altså på, at man i regeringen er klar til at afsætte midler til forskning på området.

Og Simon Emil Ammitzbøll (LA) var ikke tilfreds med ministeren svar.

– Kom nu med et svar! Var hans sidste anmodning til Nick Hækkerup.

Ministeren lod ved mødets afslutning Venstres sundhedsordfører Sophie Løhdes spørgsmål stå ubesvaret hen, nemlig om ministeren vil pege på ét konkret initiativ, som han har tænkt sig at sætte i gang.