Sclerosepatienter skal sejle Jorden rundt

Sclerosepatienter skal sejle Jorden rundt. Foto: MorgueFile.com
Sclerosepatienter skal sejle Jorden rundt. Foto: MorgueFile.com

Personer med sclerose kan se frem til en rejse rundt om Jorden. Et nyt initiativ fra læge og projektleder af Sailing Sclerosis Mikkel Anthonisen skal hjælpe med at give scleroseramte livsgnisten tilbage.

– Det som det kan hjælpe med, og som der også allerede er eksempler på, det er at give mennesker med sclerose deres glæde og deres begejstring tilbage. At de finder ud af, at de kan nogle ting alligevel, siger han om projektet.

En aha-oplevelse

 Selvom projektet nu er igang, har det været længe undervejs. Mikkel Anthonisen fortæller om, hvordan han fik idéen.

Der er nogen af dem, der er med nu, som aldrig troede, at de skulle komme ud på en båd. Det kom de sku alligevel.
Jacob Wolsing, sclerosepatient.

– Jeg snakkede med en 52-årig mand, der havde fået sclerose året forinden. Han var dybt deprimeret, og hans liv var gået i stå. Han havde bygget sin egen båd og ville sejle verden rundt, men det mente han ikke, at han kunne, fordi han havde fået sclerose. Der fik jeg en aha-oplevelse om, at han skal sku ud og sejle igen, siger Mikkel Anthonisen.

Livsbekræftende projekt

Jacob Wolsing, dealer for Arbejdernes Landsbank, fik stillet diagnosen sclerose for otte år siden. Han glæder sig meget til den forestående jordomsejling, som han meget gerne vil med på.

– Jeg meldte mig til med det samme. Det skal jeg være med til, siger Jacob Wolsing, som tidligere har dyrket sejlads, inden han fik sclerose.

Læs også: Ny vaccination mod meningitis godkendt i England

Deltagerne til jordomsejlingen er endnu ikke udvalgt, men Jacob Wolsing håber på at komme med og mener, at jordomsejlingen kan hjælpe mange af sclerosepatienterne psykisk.

– Man får et nyt syn på, at der er nogle ting her i livet, der ikke er slut. Der er nogle muligheder, hvis man vil det. Det betyder, at man kan komme ud og sejle, eller komme ud og ride, eller man kan gør noget helt tredje. Du kan pludselig få nogle drømme, og drømme de kan godt blive til virkelighed, siger han.

Det giver et kick

Jacob Wolsing er ikke selv ramt særlig hårdt fysisk af sygdommen, men han er imponeret over nogle af de andre sclerosepatienter, han allerede har været ude og sejle med.

– Der er nogen af dem, der er med nu, som aldrig troede, at de skulle komme ud på en båd. Det kom de sku alligevel. Det har virkelig givet dem et kick, siger han.

Jordomsejlingen starter den 28. maj på den internationale sclerose dag og skal blandt andet forbi sclerose konferencen ACTRIMS/ECTRIMS 2014 i Boston, USA den 10. september.

Turene vil have forskellige længder og sværhedsgrader. Der vil være mellem 5 – 6 sclerosepatienter med ombord ad gangen udover 3-4 andre besætningsmedlemmer.