Den Danske Folkekirke er ikke længere så populær, når det gælder bryllupper.
I de seneste årtier er antallet af personer, der er blevet gift i folkekirken, faldet, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik. I 1993 blev 52 procent af ægteskaberne indgået i folkekirken, i 2003 lå tallet på 43 procent, og i 2013 lå tallet på omkring 35 procent – altså omkring en tredje del.
Læs også: Rappelling eller homoinfo: Hvad skal kirken bruge 28 mio. kr. på?
Danmarks Statistik har på vegne af Kirkeministeriet også lavet en statistik over antallet af velsignelser til borgerligt viede. Det er fra 2008 til 2013 faldet med omkring 27,5 procent.
Hans Raun Iversen, centerleder hos Center for Kirkeforskning, forklarer, hvorfor antallet af danskere, der lader sig gifte i folkekirken, er så lavt.
– Først og fremmest skulle du tage og kigge på medlemstallene i folkekirken og antallet af folk, der bliver gift i folkekirken . Der vil du finde den ene halvdel af forklaringen. Den anden halvdel vil du finde i en lang række sociologiske årsager, siger Hans Raun Iversen.
Alle ved jo, at antallet af kirkelige vielser er faldet ret markant
Troels Bak Stensgaard, sognepræst
En klar tendens
Hans Raun Iversen fortæller, at ægteskabet i dag har fået en helt anden karakter pga. samfundets nye strukturer.
– Hvis du skal giftes eller skilles af sociale eller økonomiske grunde, så er der jo ingen grund til at ulejlige kirken med det. Det kan du jo lige så godt få gjort på rådhuset, siger Hans Raun Iversen.
Økonomien er afgørende
I Vor Frue Kirke i København har man ikke samme problem med konkurrencen på vielsesområdet.
Jesper Strange, sognepræst i kirken, mener ikke, at det vil blive et problem i en kirke som domkirken.
– Vi mærker det ikke. Vi har mange vielser. Det har vi altid haft, og det vil vi nok altid have som domkirke.
Han nævner det økonomiske perspektiv ved en kirkelig vielse.
– Samtidig med, at antallet af vielser i kirker er faldet, så bliver de vielser, der er tilbage, meget store. De fleste af os gifter os, når vi har lagt et par kæresteforhold bag os, måske endda et tidligere ægteskab, og når man så skal markerer, at nu er dét det rigtige – så skal den have på alle tangenter. Derfor bliver vielserne meget store og meget dyre.
Sognepræst i Vestervang Kirke, Troels Bak Stensgaard, fortæller, at han generelt ikke har mange vielser i hans kirke i Helsingør. Han mener dels, at han bliver udkonkurreret af mere romantiske kirker, men ved også godt, hvilken vej vinden blæser.
– Alle ved jo, at antallet af kirkelige vielser er faldet ret markant, siger han.