Savner du en blød ven at komme hjem til, og trænger dit tapet til at blive trevlet op – så er du muligvis klar til at blive katteejer. Men tænk dig godt om, der følger nemlig både besvær og ansvar med anskaffelsen af den lille sofatiger.
Dyrenes Beskyttelse og Kattens værn oplever i år et rekordhøjt antal af henvendelser om herreløse katte, og de har derfor igangsat en oplysningskampagne på tværs af flere af landets dyreværnsorganisationer for at forebygge impulskøb af de søde firbende.
1. Har du tid?
Selvom en kat kræver mindre af dig end en hund, er det nødvendigt at du overvejer, om du har tiden til en kat i dit liv. Er du klar til at droppe impulsovernatninger hos en ven og gider du tage hjem fra byen tidligere for at fodre Felix, så er du muligvis på rette spor.
2. Gider du?
Killinger er sjove og søde, men det er ikke altid sjovt at rense kattebakke eller tørre bræk op af sofaen. Desværre er det en del af pakken, og du bør derfor overveje, om du er indstillet på at tage det sure med det søde. Husk at katte sagtens kan blive 18 år, så vi er ude i en forpligtelse af de store, hvis du skal til at være kattemor.
3. Har du råd?
Selvom en kat kan være gratis eller billig i anskaffelse, er det langt fra gratis at være katteejer. DR2 har f.eks. anslået, at 12 år som katteejer koster dig mere end 65.000 kroner. Desuden har flere katte en formået at lægge sig syge lige i det øjeblik, at dyrlægen er slået over på weekendtakster, og så koster det lille visit hos dyrlægen hurtigt et par tusinde kroner.Det kan derfor være gavnligt at investere i en sygeforsikring til din kat.
4. Hvad med din bolig?
I mange lejeboliger det slet ikke tilladt at have kat. Det skal du naturligvis undersøge, inden du styrter afsted mod det nærmeste katteinternat. Det er også værd at huske, at det er meget sværere at finde en ny lejlighed, når det er et krav, at du må have kat i lejligheden. Overvej derfor om der er styr på boligsituationen, eller om det giver mere mening at vente til du har egen eller fast bolig.
5. Skal du på ferie?
Selvom det jo i sig selv er en ferie at være katteejer, så kan du jo være tvunget afsted på firmatur eller på den årlige skiferie med familien. Det skal der naturligvis også være plads til, men hvem skal så tage sig af katten? Der findes et utal af kattepensioner, private kattepassere og ensomme ældre der naturligvis står i kø for at passe din søde, lille tiger – men hav lige en aftale på plads, så du ikke er nødt til at aflyse turen til Hawaii.
6. Allergi?
Du har selvfølgelig ikke selv allergi overfor katte, men har du overvejet at grunden til, at din kæreste aldrig har ejet en kat måske er, at han er hamrende allergisk? Spørg i din omgangskreds og find ud af, hvordan I løser problematikken, hvis du beslutter dig for at få kat. Der findes f.eks. piller man kan tage inden, at man som allergiker besøger et hjem med kat.
7. Inde- eller udekat?
Der er fordele og ulemper ved begge måder at holde kat på, og der er mange faktorer, der spiller ind, hvis din kat skal være udekat. Bor du tæt på Københavns mest trafikkerede vej, har du et ualmindelig dårligt forhold til din nabo eller bor du på 5. sal – så skal du nok ikke lade din kat komme udendørs. Katte, der lever indendørs, har brug for kradsetræer, mulighed for at bevæge sig op i højden og de kræver aktivering for ikke at blive overvægtige og dvaske. Frem med drillepinden og find din indre mus frem, det er legetid!
Læs også: Vi smider katte ud som aldrig før
8. Én eller to?
Emnet er vidt debatteret af mange katteelskere, og du bør derfor også tage stilling til, om du har hjerte- og kvadratmeterplads til én eller to katte. Katte er sociale, så vælger du at have en enkelt, skal du indstille dig på, at være ekstra meget surrogat-kat for din egen. To katte betyder naturligvis dobbelt op på udgiftsposten, men også dobbelt så meget kattekærlighed til dig – overvej det grundigt.
9. Killing eller voksen?
Ja, det er fristende at vælge en killing, de er jo så nuttede, små og søde… Men 17 ud af de 18 år du har din kat, er den voksen – so get used to it. Internaterne er propfyldte med søde, tamme og velopdragne katte, der bare venter på, at du kommer forbi. Med en voksen kat slipper du for sofakradseriet, uheldene på gulvet og de gennemtyggede nylonstrømper, som killingen bare virkelig synes lignede en mus.
10. Kan du klare det psykiske pres?
Som voksen og nyerhvervet katteejer må man stå til måls for meget. “Crazy Cat Lady” eller “Doctor Dolittle” er få af mange nicknames du vil blive vandt til at reagere på. Til gengæld er det ikke længere svært at finde på samtaleemner med svigermor, og du har jo altid din glade panter at komme hjem til, som helt sikkert vil lytte til og forstå alle dine problemer.
Tillykke! Hvis du har gjort dig alle overvejelserne, så er du højst sandsynligt klar til at blive slave for din helt egen kat.