Menneskemedicin skal hjælpe diabeteskatte

I fremtiden kan katte og mennesker måske dele diabetesmedicin.  Foto: Signe Skelbæk
I fremtiden kan katte og mennesker måske dele diabetesmedicin.
Foto: Signe Skelbæk

Forestillingen om den super-overvægtige, lasagneelskende og sofasovende hankat, Garfield, er ved at blive en realitet for mange katte. Overvægtige katte er et stigende problem, og med overvægten følger en række livsstilssygdomme, blandt andet diabetes.

Hvis din kat er overvægtig, er den i stor risiko for at udvikle type to diabetes. Heldigvis er der hjælp af hente, hvis et nyt forskningsprojekt viser sig at have det ønskede resultat.

Et nyt forskningsprojekt skal afklare, om den diabetesmedicin man bruger til mennesker, kan bruges til at behandle den samme sygdom hos katte. Projektet startede i 2013, og foregår på KU Sund (Tidl. Landbohøjskolen og LIFE).

Flere fordele ved ny medicin

Det nye forskningsprojekt er igangsat af dyrlæge Kirsten Hølmkjær, og formålet er, at finde en bedre behandlingsmetode til diabetesramte katte. Medicinen man vil forsøge at benytte, bruges i dag allerede til mennesker med sukkersyge, og er også igang med at blive godkendt som slankemiddel til mennesker.

Medicinen, Exenatide, bruges som en indsprøjtning hos mennesker med diabetes, og skal også gives som indsprøjtning i katten.

Kirsten Hølmkjær forventer, at hvis indsprøjtningen virker på kattene, vil de få færre bivirkninger med denne behandling, end med de insulinindsprøjtninger man bruger i dag. Det er vigtigt for at bibeholde livskvaliteten hos de syge katte.

Desuden håber man, at indsprøjtningen kan bruges forebyggende hos overvægtige katte, der er i risiko for at udvikle sukkersyge, siger Kirsten Hølmkjær:

– En del overvægtige katte er i forstadie til at udvikle sukkersyge. De har ikke symptomer, og de fejler ikke noget, men de er disponerede for at udvikle det senere.

Hun uddyber desuden, at diabetes er et stigende problem hos katte, og kalder det især problematisk, at de fleste katte udvikler type to diabetes. Problemet er især tydeligt hos katte, der bor i byen, mener hun, og forklarer dette med, at katte, der lever i lejligheder, får for lidt motion.

Flere katte får diabetes

Charlotte Reinhard Bjørnvad, der er Dyrlæge og professor ved Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet, anslår, at omkring 0,5% af Danmarks katte er diagnosticeret med type to diabetes. Problemet er derfor ikke særlig stort i dag.

Begge dyrlæger fastslår dog, at problemet er stærkt stigende, i og med at antallet af overvægtige katte er et meget udbredt problem.

Kirsten Hølmkjær håber, at indsprøjtningen også vil virke slankende, som det har vist sig hos mennesker.

Det er endnu uvist hvornår projektet forventes færdigundersøgt.

Læs også: Ny vaccine redder “Stampe” fra at dø af pest