Ifølge Danmarks Statistik stiger priserne på efterskoleophold drastisk i disse år. Siden 2009 er priserne steget med hele 14,4 procent.
En af grundende til prisstigningerne er ifølge forstander på Faxehus Efterskole, Jakob Rud Hansen, at efterskolerne forsøger at tilbyder mere attraktive forhold end konkurrerende efterskoler.
– Efterskolerne konkurrerer benhårdt om eleverne. Og de parametre, de konkurrerer på, er omkostningsfulde. Det er specielt udbuddet af rejser, siger han.
På Faxehus Efterskole har man selv måtte se sig nødsaget til at hæve prisen. Skoleåret 2014/2015 koster således 4200 kr. mere end året før. Den samlede egenbetaling på et efterskoleophold afhænger af den enkelte families samlede indkomst og antal børn. Bruttoprisen for et år på Faxehus Efterskole stiger dermed fra 84.000 kroner i skoleåret 2014/2015 til 88.200 kroner i skoleåret 2015/2016. For en familie med to børn, som årligt tjener 700.000 kroner vil det resultere i en egenbetaling på 56.944 kroner. Den øgede indtægt bliver, ifølge Jakob Rud Hansen, brugt på bedre faciliteter og de to rejser, som skolen arrangerer hvert år.
– Hos os kommer man enten på en kulturel rejse til Marokko eller på skitur til Sverige. Det afhænger af, hvilken linje man har valgt, siger han.
Jakob Rud Hansen er glad for, at skolen tilbyder udenlandsrejser, men han fortæller samtidig, at nogle familier økonomisk set ikke kan prioritere netop det.
– Det er ikke alle fremtidige elever og deres forældre, der efterspørger de her rejser. Der er også en del, som knapt har råd til at sende deres børn på efterskole. For dem er rejserne ikke det primære.
At efterskoleophold til stadighed bliver dyrere, bl.a. pga. udenlandsrejserne, har konsekvenser, mener Jakob Rud Hansen.
– Det har helt afgjort konsekvenser for nogle elevgrupper, at priserne stiger. Mange får sværere og sværere ved at finansiere efterskoleopholdet, og det er ærgerligt. Efterskolerne skal være for alle, siger han.
Jeg har ikke råd til en hvilken som helst efterskole.
Lars Leth, forælder
Læs også: Manglende kontakt med danskere sender udenlandske studerende retur
Forælder: ”Prisen spiller helt klart ind”
For Lars Leth var prisen på efterskoleopholdet en klar del af prioriteringen, da han skulle sende sin datter Nikoline på efterskole. Hun går nu på Bornholms Efterskole.
– Prisen spiller helt klart ind. Jeg har ikke råd til en hvilken som helst efterskole, siger Lars Leth, som finansierer datterens efterskoleophold alene på baggrund af sin egen indkomst, der er hustandens eneste, samt det statslige tilskud.
– Priserne på de forskellige skoler kunne jo svinge med op mod 20.000 kroner, fortæller han.
Lars Leth kan godt genkende billedet af, at mange efterskoler satser stort på udbuddet af rejser. En af hans datters tidligere klassekammerater går nu på Sportefterskolen Sjælsølund, hvor eleverne rejser til udlandet op til fire gange på et år. Det er forbundet med yderligere udgifter, og det ville blive for dyrt, fortæller Lars Leth.
Visse familier kan blive udelukket
Direktør for Efterskoleforeningen, Bjarne Lundager Jensen, bekræfter tendensen omkring, at efterskolerne i stigende grad konkurrerer på de dyre udenlandsrejser.
– Efterskolerne forsøger i stigende grad at lave ophold med et globalt mindset. Det gør selvfølgelig, at der er flere rejser ud af landet, og det kan fordyre efterskoleopholdet, siger han.
Bjarne Lundager Jensen mener, at de sigende priser udgør en risiko for at efterskolerne ikke længere vil huse elever fra alle samfundslag. Samtidig understreger han, at det i forvejen er dyrt at gå på efterskole.
– Man risikerer, at der er nogle familier, der ikke har råd til at sende deres børn på efterskoleophold. Og derfor har vi også en vigtig dialog i efterskoleforeningen og mellem skolerne, der går på at finde ud af, hvor smertegrænsen går, siger han.
Lars Leth er også bekymret for de stigende priser.
– Som jeg ser det, er det helt klart nemmere at give sine børn efterskoleoplevelsen, hvis man har mange penge. Efterskolerne er nødt til at tænke på, at alle skal have råd til det, siger han.