Artiklen er rettet med præciseringer d. 21. oktober kl 14:30 og d. 22. oktober kl 13:30.
Vestergade og Studiestræde er ofte meget trængt i aften og nattetimerne, når unge mennesker efter mørkets frembud, finder vej til en af det 65 barer, der ligger i området.
– Vi har nu meldt ud, lad nu værre med at købe en ny ejendom her for at lave en bar. Man kan ikke forvente at få en bevilling. Vi giver simpelthen ikke flere bevillinger ud til de her gader, fortæller Carl Christian Ebbesen
Det er virkelig demotiverende
Camilla Lantz, indehaver af Cosy Bar
Festen skal sprede sig
Samtidig opfordrer han til, at man ikke skal droppe sine idéer om at starte en bar, da København gerne skal have et rigt natteliv.
– Det handler i virkeligheden om at få festen til at brede sig i hele byen, i stedet for at samle det hele på et meget lille område. Læg jeres barer eller diskoteker et andet sted i byen, gerne et sted, hvor der ikke er beboelse, anbefaler Carl Christian Ebbesen (DF).
Læs også: Party-scanner skal forhindre drugrape
En ny praksis
Kultur og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) sidder som en del af sin position i bevillingsnævnet. Det har til opgave at vurdere, hvilke restaurationer der skal have tilladelse til at servere alkohol, og hvornår de må holde åbent. Derfor er det samtidig nævnets ansvar, at der i gaderne kan opretholdes en hvis form for orden. Men Københavns Kommune mener, at seks gader i byen er problematiske, og derfor har man set sig nødsaget til at træde i karakter over for byens natteliv og have øget opmærksomhed på at de overholder reglerne.
– Der er før sommer (20. juni 2014, red.) sket en praksisændring med seks gader i indre by, hvor der simpelthen er nået et mætningspunkt med for mange mennesker. Der har jo været en kraftig udvidelse af alkoholbevillinger, men nu kan det ikke bære længere, siger Kultur og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.
Politiet er kommet på overarbejde
At der er givet så mange bevillinger gennem årene, har nu medvirket til et stort pres på gaderne. En høj koncentration af mange mennesker der har indtaget alkohol i rigelige mængder, giver meget naturligt problemer.
– Det giver nogle problemer, når der er rigtig mange restaurationer samlet på et lille begrænset område, det er klart, at det medfører en del gener, er meldingen fra Tom Stuve, vicepolitiinspektør i Københavns politi.
Ny rygelov forværrer problemet
Problemerne skal dog også ses som en effekt af nye love og tendenser i samfundet.
– Der har altid været meget liv og fest i indre by, også tilbage i 1989, hvor jeg startede i politiet. Men omvendt må vi sige, at der er en stigende tendens til, at man kommer på gaden. Mange døgnkiosker har åbent hele døgnet, og den nye rygelov gør at folk søger ud på gaderne, og det resulterer naturligt i at der kommer mere støj, færdsel, uro og affald på gaderne end tidligere, fortæller vicepolitiinspektør Tom Stuve fra Københavns politi.
Cosy Bar har måtte ændre sin drift
En af de barer som har kunne mærke den øgede opmærksomhed fra bevillingsnævnet, er Cosy bar, som ligger på Studiestræde. Baren har ligget på gaden siden 1941, og henvender sig til det homoseksuelle publikum, men samtidig åben for andre. Baren har tidligere haft åbent til kl. 08:00 om morgenen, og det er i de timer, den største indtjening har været. Åbningstiden er nu blevet indskrænket til 06:00, efter kommunen har indskrænket deres bevilling. Årsagen er ifølge Carl Christian Ebbesen, at der har været mange politi episoder på stedet, og at der var klager om støj.
– De fleste barer i byen sørger jo selv for en løbene kontakt med politiet, og benytter dørmænd på stedet, så tingene ikke eskalerer. Men det er altså nødvendigt her at sige, hvis Cosy fortsat skal eksistere, skal der skærpes nogle vilkår, forklarer Carl Christian Ebbesen.
Det handler i virkeligheden om at få festen til at brede sig i hele byen
Carl Christian Ebbesen, Kultur og Fritidsborgmester i Københavns kommune
Læs også: Frivillige strømmer til Eurovision
Ejeren af Cosy Bar Camilla Lantz føler, at de etablerede restaurationer betaler prisen for kommunens tidligere fejltagelser med at udstede for mange bevillinger. Hun står uforstående over for den indskrænkning, bevillingsnævnet har gjort over for stedet.
Der har altid været meget liv og fest i indre by
Vicepolitiinspektør i Københavns politi, Tom Stuve
– Der har ikke været opsat nogle kriterier over for os, og vi har slet ikke været i dialog om at der har været et problem, fortæller Camilla Lantz.
Støjgener er allerede blevet løst
Når det kommer på tale, at der skulle være klager fra naboerne om støj, forklarer Camilla Lantz, at man allerede tidligere har været i dialog med beboerforeningerne, tilføjer hun.
– Jeg har lige lydisoleret mit lokale til hensyn for naboerne, siger hun
De nye indskrænkninger koster arbejdspladser
Da indtjeningen lå i de tidlige morgentimer, har det også konsekvens for driften.
– Jeg har måtte opsige et rengøringsfirma, fyre to medarbejdere og lade alle gå ned i timer. Alle mine medarbejdere er gået fire timer ned per vagt, og jeg kan kun være glad for, at de stadig bliver, understreger Camilla Lantz.
Læs også: Hvorfor slår man p-vagten eller politimanden?
Hun mener samtidig, at kommunen ikke gør det nemt for de erhvervsdrivende i København.
– Det er virkelig demotiverende, siger Camilla Lantz.
Københavns kommune pointerer, at alle ansøgninger fortsat vil blive behandlet individuelt i nævnet i overensstemmelse med loven og de forvaltningsretslige principper.
2 Responses to "Kulturborgmester: Læg din bar et andet sted"