Det startede for 25 år siden som et nørdespil. I dag tæller samlekortspillet Magic-kort 12 millioner spillere på verdensplan som det mest populære i sin genre.
– Det er blevet mere mainstream og rammer flere mennesker i mange aldre. De seneste fire år har vi kunnet se en markant stigning i salget af Magic-kort både i Danmark og på verdensplan,” siger Magic-kortekspert Anton Lunau, butiksassistent i spilbutikken Faraos Cigarer.
Det er det bedste, jeg ved, og jeg vil være den bedste i verden, Mads Adam Utzon, turneringsspiller i Magic-kort.
Hobby eller levebrød
Selvom det for de fleste bare er en hobby at spille Magic-kort, findes der cirka 100 spillere i verden, der lever af at spille. 24-årige Mads Adam Utzon, studerende ved Roskilde Universitet, er en af de heldige, der får lov at spille med de dyre drenge.
– I sommer spillede jeg om en kvart million kroner i USA til Pro-touren, hvor det kun er verdens bedste spillere, der er inviteret og mødes,” fortæller han.
Men det er alligevel ikke pengene, der driver værket for ham.
– Jeg spiller, fordi jeg brænder for det. Det er det bedste, jeg ved, og jeg vil være den bedste i verden,” fortæller Mads Adan Utzon.
Læs også: “Spillet fryser, når helvede flyder over”
Det er først de sidste 3 år, han er begyndt at spille på professionelt niveau. Han understreger, at det langt fra er muligt for ham at leve af det, fordi både studie og job gør det svært.
Nye spillere joiner
En del af forklaringen på spillets store fremgang er, at dem, der spillede det, da det kom frem på markedet, har holdt ved, samtidigt med at der er kommet nye til.
– Det er førstegenerationsbørnene, der begynder at komme nu. Hvis man selv har spillet det i sin ungdom, er det jo meget sjovt at gøre med sin søn derhjemme. Det er noget, man selv har et forhold til, som man kan gøre sammen.
Det kan Mads Adam Utzon nikke genkendende til.
– Min far spiller også Magic-kort, og han er da også ofte med, når jeg er ude og spille de store turneringer,” fortæller han.
Let at lære, svært at mestre
Anton Lunau og Mads Adam Utzon er begge enige i, at grunden til, at Magic-kort har klaret sig godt i så mange år, er, fordi det er et solidt spil, der fungerer.
– Det er ligesom skak. Skak har jo ikke ændret sig i tusindvis af år, fordi der er et fundament af regler, der gør, at det er nemt at lære, men det er svært at mestre,” siger Anton Lunau, butiksassistent i Faraos Cigarer.
Der findes cirka 20.000 forskellige kort, som man kan kombinere på forskellige måder. Ifølge Anton Lunau er det graden af research og dedikation, der gør forskellen.
Læs også: Digital udvikling fremmer brætspilsboom
– Hvis man går meget op i det og spiller turneringer, kan man via internettet samle de helt optimale kombinationer af kort. Samtidigt, kan man også bare spille det med vennerne, hvor man bruger de kort, man nu har,” siger han.
Selvom Magic-kort ifølge Anton Lunau er blevet mere mainstream, forventer han ikke en fortsat stigning i popularitet:
– Der kommer til at være en kerne af spillere, som holder ved, men så er der også nogle, der falder lidt fra. Vi nærmer os en top, uden af det kommer til at forsvinde.