Danskerne tror stadig, at de kan få hiv, hvis de deler toilet med- eller rører ved en hiv-smittet. Derfor vælger unge hiv-smittede at leve skjult med deres sygdom.
Fest, farver, venner og kærester, sådan beskriver mange danskere deres glade ungdomsår. Men for unge hiv-smittede er ungdommen sjældent forbundet med samme glæde. De mange fordomme forbundet med hiv betyder, at de ofte holder deres sygdom skjult. Ifølge organisationen hiv-Danmark skader hemmelighedskræmmeriet de unges livskvalitet.
»Unge hiv-smittede er dårligere end ældre til at fortælle om deres sygdom Der er mange unge hiv-smittede, der ikke fortæller om deres sygdom, fordi de er bange. Man er også lidt mere ude på rampen, når man er ung,« siger Ida Brix presseansvarlig i Aids-Fondet.
De bruger nervemedicin
Hos hiv-Danmark er man opmærksom på, hvor ødelæggende det er for de unges livskvalitet, at de lever skjult med sygdommen.
»Det betyder, at de hele tiden skal holde dobbelt regnskab, hvem har de fortalt det til, og hvem har de ikke. Det er psykisk anstrengende at leve med sådan et dobbeltregnskab. Forbruget af nervemedicin er da også markant højere hos hiv-smittede,« siger Anders Dahl, som er projektleder hos hiv-Danmark.
På Infektionsmedicinsk Ambulatorium i Skejby oplever de også, at det tærer hårdt på de unge at lyve for omgivelserne.
»De trækker sig ofte fra kontakter, og de får ingen kærester. De starter måske med at have en kæreste, men så trækker de sig, når det bliver seriøst. Det påvirker deres livskvalitet. De er ikke så glade og er mere tilbøjelige til at løbe ind i depressioner,« siger Annette Lønskov afdelingenssygeplejerske.
Sjov med fordomme
Hos AIDS-Fondet tages problemet meget seriøst, og da ”Humor imod Aids dag” løb af stablen i fredags, var årets kampagne rettet imod at bekæmpe danskernes fordomme om hiv og AIDS.
»I år ligger fokus på fordomme og ikke så meget på, om man får medicin eller dør af hiv. I Danmark er det fordommene, der er et problem. Unge i Danmark tør ikke fortælle til nogen, at de har hiv. Med kampagnen vil vi infomere omverdenen, så de unge hiv-smittede kan føle sig trygge ved at fortælle om deres sygdom,« siger Ida Brix.
Danskerne har hiv-skræk
Krammer eller kysser jeg en hiv-smittet, kan jeg blive syg. Fordomme, om hvordan hiv smitter, er stadig udbredt blandt danskerne.
»Der er rigtig mange, der er i tvivl om, hvordan hiv smitter. De bliver nervøse for, om hiv kan smitte, hvis man deler toilet, giver en krammer, eller hvis der er en hiv-smittet pædagog i børnehaven,« siger Ida Brix
Derfor lever mange unge hiv-smittede i 20’erne, ifølge AIDS-Fondet, skjult med deres sygdom.
Læs også: