Computerbriller lover mere, end de kan holde

Dyrus er en af de mange professionelle gamere. der gør reklame for brillerne
Dyrus er en af de mange professionelle gamere. der gør reklame for brillerne
Foto: gunnars.com

Brillen, der skulle forlænge spiltiden og øge effektiviteten for computerspillere lever ikke op til sine løfter. Sådan lyder dommen fra Dansk Optikerforenings formand, Per Michael Larsen.

Brillerne er været promoveret af folk som Dyrus, Xpecial og Ocelote. Ukendte navne for den almene befolkning, men superstjerner inden for deres sportsgren League of Legends. Et computerspil der dagligt har 27 millioner spillere. Stormogulen inden for gaming eyewear er amerikanske Gunnar.

Gunnars hjemmeside lover beskyttet og forbedret syn. De sælger briller med og uden styrke og hævder, anbefalet af diverse doktorer, at deres briller kurerer irriterede og tørre øjne, sløret syn og hovedpine. Brillerne går fra 560 kr. og helt op til 3000 kr.

Jeg tror, et par sikkerhedsbriller vil kunne gøre det lige så godt som Gunnar’s.
Bas van der Lee, webdesigner og gamer

Læs også: Vi elsker at se andre myrde løs

En opreklameret mærkevare

Metoden er godkendt af optikere. Den modvirker overanstrengelse men går imod Gunnar's principper.  Foto: VisianICL
Metoden er godkendt af optikere. Den modvirker overanstrengelse af øjnene men går imod Gunnar’s principper om længere gaming. Se en stor version her.
Foto: VisianICL

Når man bruger 12 timer hver dag foran en skærm, lyder Gunnars løfter fristende. Sådan tænkte hollandske Bas van der Lee, der har sat sin softwareingeniør uddannelse på bero, for at arbejde fuldtid som webdesigner. Den 25 årige selvproklamerede IT-guru brugte et par Gunnar dagligt i en periode på 1,5 år og konkluderer:

– Det er måske lidt arrogant at sige, men jeg synes bare, det er briller med gult glas og intet andet. De taler om, at det er specielt konstruerede briller, men det tror jeg ikke på. Jeg tror, et par sikkerhedsbriller vil kunne gøre det lige så godt som Gunnar’s.”

Danmarks Optikerforening anbefaler generelt ikke så intensivt brug af en computer. De håndhæver 20-20-20 reglen og finder det problematisk, at gaming eyewear fra Gunnar promoverer længere tid foran skærmen.

Med power-ord som ”work more” og ”focus longer” samt reklamen fra professionelle gamere, forsøger Gunnar at overbevise samtlige computerbrugere om, at gaming eyewear er en nødvendighed. De uddannede optikere slår fast, at brillerne ikke vil modvirke længere varig skade mod øjet, hvilket Gunnar ikke advarer om.

Læs også: E-sport er ikke kun for nørder

En lodret løgn

-Det ville være forkert at sige, at de (brillerne, red.) kunne forbedre tørre øjne. Tørre øjne er en meget kompleks sag, som man ikke bare vil kunne afhjælpe bare ved at få et par briller på. Det vil jeg afvise. Det har ingen gang på jord!

Per Michael Larsen er formand for Dansk Optikerforening og har taget stilling til den populære gamerbeklædning via deres hjemmeside. Optometristen bekræfter, at det blå lys fra computerskærmen let skaber irritation for øjet, og at brillernes gule linse modvirker dette. Han bliver dog nødt til at slå fast, at får man en hovedpine af at sidde foran skærmen, skal gaming eyewear ikke være ens første prioritet af mulige løsninger.

– Hvis man nu mangler +0,75 i styrke og har koncentrationsbesvær, så kan et par gamerbriller ikke afhjælpe den træthed, der vil komme.

Formanden sammenligner løsningen med kalktabletter. Det vil kun være troen på, at det rent faktisk virker. Udgangspunktet skal være, at man har de rigtige briller, der kan være behov for.

Det har endnu ikke været muligt at få respons fra Gunnar, i forsøget på at få en forklaring på problematikkerne.