Af Julie Kauffmann og Hjalte Christensen
En majroe, nogle stilke grønkål og en halv pakke nudler. Hvis dét er det eneste, du har til din aftensmad, så undgår du at have købt for meget og smide rester ud bagefter. Det er idéen med måltidskasser, som er blevet populære blandt mange danskere.
Kasser med afmålte måltider mindsker nemlig madspild. Det viser undersøgelse fra firmaet retnemt.dk, der er et af de firmaer, som leverer tilberedningsklare råvarer til danskerne. Her svarede 76 pct. af 796 adspurgte kunder, at de smider mindre mad ud i de uger, hvor de modtager måltidskasser end i de uger, hvor de ikke gør.
I butikken KOST på Vesterbro i København skal kunderne selv afhente deres afmålte ingredienser. Her i såkaldte måltidsposer. Kunderne glæder sig over at kunne mindske deres madspild og samtidig få varieret aftensmad.
Læs også: Vågn op: Du er skyld i verdens madspild
– Jeg bor alene, og to kilo gulerødder fra Netto kan jeg ikke bruge til særlig meget. Så skal jeg i hvert fald spise det samme mange dage i streg, siger Nina Jensen, der er handler hos KOST et par gange om ugen.
Ifølge indehaver og kok Peter Nøhr Christensen er madspild fra start tænkt ind i KOSTs koncept.
– Det er en grundpille i vores koncept. Fordi du får lige nøjagtigt det, du skal bruge, er der ikke noget tilbage at smide ud, siger Peter Nøhr Christensen.
Hver dansker smider 47 kg spiselig mad ud om året
Der kan være god grund til at forsøge at mindske sit madspild. Ud over at spare på jordens ressourcer og begrænse CO2-udslippet er der også potentielt penge at spare på at mindske sit madspild.
Ifølge en rapport fra erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, der varetager landbrugets interesser, smider hver dansker i gennemsnit 47 kg spiselig mad ud årligt. For en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn svarer det til at smide mad ud for 7.200 kr. om året.
Læs også: TV: At skralde er en protest mod madspild
Måltidskasser er lidt dyrere, men tidssparende
Men er måltidskasser ikke dyrere end almindelige indkøb? Forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen vurderer, at måltidsløsninger i reglen vil koste en smule mere end at købe ind til måltider på almindelig vis.
Dog understreger hun, at måltidsløsninger sparer hver enkelt for meget tid, og at den sparede tid med fordel kan udnyttes til at opnå større besparelser andre steder i budgettet, eksempelvis ved at omlægge pensionsopsparingen, billånet eller forsikringen.
– Du sparer tid, og tid er penge, siger Ann Lehmann Erichsen.
Læs også: Nyt projekt skal kortlægge danskernes madspild
Mest udbredt i hovedstaden
Det er endnu usikkert, hvor meget måltidskasser har mindsket danskenes madspild. En undersøgelse, som analysefirmaet Gallup lavede for Nordea i december 2014, viser nemlig, at kun 8 pct. af danskerne i løbet af det sidste år havde fået leveret måltidsløsninger til døren. 12 pct. af beboerne i hovedstaden havde udnyttet en leveringstjeneste, mens kun 3 pct. af nordjyderne havde fået pakkede råvarer afleveret på deres adresse.