”Generation færdigret” skal have hænderne ned i bolledejen

Alle klasser der deltager i GoCook får en kasse med gratis råvarer
Alle klasser der deltager i GoCook får en kasse med gratis råvarer

Frosne kartoffelbåde og pizza fra fryseboksen tilberedes i ovnen og en færdigskåret salat hældes i en skål. En hurtig og let måde at tilberede aftensmad på.

Men den slags madlavning skal der sættes en stopper for. Mandag starter nemlig GoCook Smagekassen, en gratis skoleaktivitet arrangeret af Coop og Co., der skal sikre, at børn både lære at forstå, hvad mad er, og hvordan man tilbereder det gode måltid.

– Missionen med programmet er at skabe en generation af børn, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Baggrunden er, at kun fire pct. af danske børn er med i køkkener. Så vi er på vej til at skabe en generation af børn, der er analfabeter i køkkener, forklarer projektchef for GoCook Bente Svane.

158.000 er med

I år deltager 158.000 skolebørn i undervisningsforløbet, der skal lære børn vigtigheden af et godt måltid og på den måde skubbe deres sundhedsvaner i den rigtige retning. Under forløbet stifter børnene bekendtskab med råvarer, de ikke er vant til at spise som for eksempel squash og auberginer. De får lov til at stå i et køkken og tilberede sunde retter ud fra forskellige opskrifter, og så skal de lærer om den kemi, der for eksempel er i færdigretter, chips og slik.

Der er ingen tvivl om, at vi skal have fjernet afstandstagen fra maden. Vi skal have maden til at spille i vores hverdag. Børnene kan jo godt lide det
Preben Vestergaard Hansen, Underviser i human ernæring og husholdningsvidenskab på Metropol

Børn skal opleve maden

I år er det niende år i træk GoCook Smagekassen sættes på skoleskemaet, og projektet er blevet et populært arrangement i de danske grundskoler.

– Vi ved fra vores evaluering, at 98 pct. af lærerne siger, at de gerne vil anbefale det til deres kollegaer, fortæller Bente Svane.

Forældres livstil smitter af på børnene, som vokser op og senere påvirker deres egne børn. Derfor er det vigtigt, at børn allerede fra en ung alder får sunde kostvaner, lyder det fra Preben Vestergaard Hansen, der underviser i human ernæring og husholdningsvidenskab på Metropol.

Fakta om GoCook 2014

  • 158.000 skolebørn er tilmedldt
  • 6.600 klasser deltager
  • 77 % af alle grundskoler er tilmedt
  • Årets tema er fastfood
  • Smagekassen er gratis

Der er ingen tvivl om, at vi skal have fjernet afstandstagen fra maden. Vi skal have maden til at spille i vores hverdag. Børnene kan jo godt lide det, siger han.

Han påpeger vigtigheden af, at børn får lov til at opleve maden.

– Der er ingen tvivl om, at når man får fingrene ned i bolledagen, så får man en større forståelse for fødevarendes oprindelse, og også hvordan du tilrettelægger måltider, siger han.

Mange danskere har, ifølge Preben Vestergaard Hansen, ikke et ordentligt forhold til mad og kigger ikke på, hvad de sætter i munden. Madlavning bliver derfor noget, man køber i nede supermarkedet.

I år er det overordnet tema i GoCook fastfood. Børnene skal lære om det usunde fedt, som findes i for eksempel pizza og pomfritter, og så skal de smage på alternative former for fastfood som for eksempel rødbedeburgere og nudler med friske grøntsager.

Børnene får altså lov til at eksperimentere med mad under GoCook forløbet, og det er netop det, vi mangler i vores samfund, mener Preben Vestergaard Hansen.

Læs også: Kend dine grøntsager og undgå forkølelse

– Vi flygter fra dagligdagsting. Hvad angår husholdningsforhold. Hvad angår grundlæggende principper omkring madlavning og håndtering af mad, siger han og konkluderer:

– Sådan nogle projekter er en rigtig god måde at lære på.

Usikre langtidseffekter

Preben Vestergaard Hansen er dog i tvivl om, hvorvidt GoCook-projektet har en langvarig effekt på børns opfattelse af sundhed.

– Man kan ikke sige, om sådan et projekt her sådan lige vender om på børns sundhedsvaner i fremtiden. Det må tiden vise.

Forældrene har også en rolle i projektet, fortæller madkundskabslære på Østkolen i Faxe Lone Carlsson.

– De får materiale udleveret, så kan de gå direkte hjem og omsætte det derhjemme. Forældrene melder tilbage og fortæller, at de er rigtig glade, fordi at de høster frugten af det forløb, børnene har været igennem, siger Lone Carlsson.

GoCook er et program blandt flere projekter, hvor formålet er at forbedre børns forhold til mad. Arrangementerne er gratis og initiativtagerne er Coop & Co.