Når du færdes i trafikken i myldretiden, er du omgivet af gasser og partikler, der er skadelige for din krop. Det er især de berygtede NOx’er, også kaldet kvælstofoxider, der er skadelige.
Selvom man regner med, at luften over Danmark og resten af Europa vil blive renere år for år, vil forureningen stadig være skyld i 2.200 for tidlige dødsfald i Danmark i 2020.
Det viser beregninger fra rapporten “Helbredseffekter af grænseoverskridende luftforurening til og fra Danmark”, der er udarbejdet af Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.
Læs også: Forurening i København: Disse steder skal du undgå
NOx dækker over de to stoffer NO og NO2, der er særligt findes i byområder, hvor trafikken er tæt. Størstedelen af den forurening, der sker lokalt, kommer fra kvælstofdioxid (NO2). Her er det især dieselkøretøjer, der udleder meget af dette stof.
Læs også: NOx-spisende fliser på Fælledvej er en succes
Forurening giver inflammation i lungerne
Der er en lang række sundhedsproblemer forbundet med luftforureningen, fortæller Steffen Loft, professor i miljømedicin ved Københavns Universitet.
Hvis man kører med dieseltog, kan man med fordel sætte sig i den bagerste vogn. Der er mest forurening i den forreste vogn, tæt på lokomotivet, når det trækker luft ind Steffen Loft, professor i miljømedicin, Københavns Universitet
Det går først og fremmest ud over lungerne, når man indånder luft, der er fuld af skadelige gasser og partikler. Men det kan også skade andre dele af kroppen, blandt andet hjertet eller den gravides foster, fortæller han.
– Det påvirker lungefunktionen og giver inflammations-reaktioner, hvor man kan få forværret astma eller kronisk lungesygdom. Man er også i risiko for at udvikle lungekræft, hvis man bliver udsat for forureningen over længere tid, siger Steffen Loft.
Her er det især ældre mennesker og personer, der allerede har en lungesygdom, der er udsat.
Flest dødsfald forbundet med hjertesygdom
Det rammer også hjertekarsystemet, hvor luften kan være med til at øge risikoen for åreforkalkninger og blodpropper i hjertet. Det er vigtigt at have fokus på, fordi den største andel af for tidlige dødsfald, der er forbundet med luftforurening, er inden for denne gruppe af sygdomme.
– Hvis man ser på, hvor mange der dør af det, så er der langt flest, der dør af hjertesygdomme i forbindelse med luftforurening, siger professoren.
Han forklarer, at hjertekarsygdomme er mere almindelige, og derfor tæller mere i statistikken. Men overordnet set bliver hele kroppen påvirket.
Læs også: Professor: Flere hjertestop dagene efter høj forurening
Luftforurening kan også øge risikoen for blodpropper i hjernen og sukkersyge, og under graviditet kan det gå ud over fosterets evne til at tage på. Demens er også sat i forbindelse med luftforurening, fortæller professor Steffen Loft.
Undgå røg fra dieseltog
Hvis man gerne vil forsøge at undgå noget af den skadelige bilos og forurening, er der ting, man kan gøre. Primært handler det om at undgå steder, hvor forureningen er størst.
Læs også: DSB afviser at advare togpassagerer om luftforurening
Særligt de ældre diesellokomotiver, der bliver brugt på flere sjællandske togafgange, er meget forurenende. Når de ruller ind på en overdækket perron, som på Københavns Hovedbanegård, er luften tæt, og røgen kan slippe ind i togvognen, når dørene åbner.
– Hvis man kører med dieseltog, kan man med fordel sætte sig i den bagerste vogn. Der er mest forurening i den forreste vogn, tæt på lokomotivet, når det trækker luft ind, siger Steffen Loft.
Generelt, når man færdes i byen, kan man også med fordel bruge nogle ruter eller tidspunkter, hvor trafikintensiteten er mindst muligt, for at undgå den skadelige luft, fortæller han.
Problemet fylder ikke i hverdagen
Trafikkens forurening er ikke fremmed for pendleren Karin Danielsen. Hun står på Hovedbanegården og læser avis, mens hun venter på toget til Holbæk. Til daglig arbejder hun som socialrådgiver ved Kriminalforsorgen.
– Ja, jeg har læst nogle artikler for et par år siden om, at der var enormt stor partikelforurening, særligt herinde på Hovedbanegården. Men det er ikke noget, jeg tænker over til hverdag, siger Karin Danielsen.
Selvom hun godt ved, at der er meget forurening på perronerne, forklarer hun, at der er andre ting, der er fylder mere i hendes hverdag.
– Der er mange andre ting at bekymre sig om, og det er ikke en af de ting, der ligger højest i min prioritering, siger Karin Danielsen.
Læs også: Luftforurening slår flest mænd ihjel
Over de næste fem år skal forskere fra Institut for Miljøvidenskab på Århus Universitet lave undersøgelser af sammenhængen mellem luftforurening, sundhed og velfærd, i samarbejde med 13 partnere fra de nordiske lande. Projektet skal blandt andet belyse de enkeltes landes hovedkilder til luftforurening og er finansieret Nordforsk, der er under Nordisk Ministerråd.