Ny kampagne skal optimere sikkerheden ved skole i Glostrup

Lise-Lotte, Sabine og Carsten står, som en del af en 14 dage lang kampagne, ude foran Nordvangskolen i Glostrup og hjælper med at strømline trafikken fra klokken 7:45 til 8:00. Foto: Helene Knudsen

15 pct. af eleverne på Glostrup Kommunes skoler føler sig utrygge ifølge en undersøgelse lavet af kommunen selv, men på Nordvangskolen er det tal hele 21 pct. Det skyldes vejene omkring skolen, skriver kommunen i en analyse af skolevejene.

Lise-Lotte Dahlgaard Mortensen, der er medlem af den lokale skolebestyrelse, forklarer, at en ny kampagne skal være med til at skabe tryghed hos de elever, som kommer cyklende og gående i skole.

– Vi har en udfordring med trafikken omkring Nordvangskolen, hvor vejene omkring nærmest danner en stor femsporet rundkørsel. Et virvar af biler fra alle sider er med til at gøre området utrygt, og det er især en lille parkeringsplads ved skolen, som er synderen. Den er derfor lukket under kampagnen.

Ikke uden udfordringer

Kampagnen har medført, at forældre i bil er nødt til at bruge ekstra tid på afsætning af deres børn. Mellem 7:45 og 8:00 kan de nemlig ikke sætte deres børn af langs vejen, eller på den lille parkeringsplads, som de hidtil har gjort.

Læs også: Flere roser inklusionen i Gladsaxe – men økonomien er et problem

Der er under kampagnen afsætningforbud, på Nordvangskolens lille parkeringsplads, fra klokken 7:45 til 8:00. Parkeringspladsen er normalt forbeholdt personalet. Foto: Helene Knudsen

Der er en stor parkeringsplads i forlængelse af skolen, men selve indkørslen til parkeringspladsen er ikke bred nok til, at to biler kan passere. Glostrup kommune vurderer i deres analyse, at en udvidelse af indkørslen, vil forbedre morgentrafikken. De mener dog, at kampagner er mindst lige så vigtige.

– Det er nødvendigt at følge de fysiske projekter op med kampagner og andre tiltag, der kan forbedre forholdene for gående og cyklende, skriver Glostrup kommune i en analyse af skolevejene.

Lise-Lotte Dahlgaard Mortensen, har fuld forståelse for, at nogle forældre er nødt til at tage bilen. Hun tilføjer dog, at sikkerheden altid bør komme først.

– Vi er trafikhjælpere, der har fokus på sikkerhed over komfort. Meget i forlængelsen af SikkerTrafiks kampagne med sloganet “brug 2 sekunder mere”. Det gør det nemmere for alle, siger hun.

Det er jo med livet som indsats!

Sabine Lind, frivillig.

Sabine Lind har meldt sig som frivillig hjælper, fordi hun vil være med til at sikre, at alle elever kommer trygt til skole. Hun bor selv på en af sidevejene til skolen og har flere gange oplevet nærved-ulykker. Hun har selv et mindre barn på skolen og har altid været utryg ved at sende ham af sted på trods af den korte vej til skole.

– På grund af mit arbejde kan jeg ikke selv følge mit barn i skole. Jeg er utryg, når han skal gå selv, selv om skolen ligger lige rundt om hjørnet. Det er jo med livet som indsats!, siger Sabine Lind.

Størstedelen af eleverne på Nordvangskolen ankommer på cykel. Skolepatruljen og de frivillige sørger for, at eleverne kommer trygt og sikkert i skole. Foto: Helene Knudsen

Vanens magt
Ifølge Lise-Lotte Dahlgaard Mortensen har kampagnen indtil videre været med til at skabe større tryghed og sikkerhed på vejene. Hun kan dog godt frygte, at bilisterne hurtigt falder tilbage i deres gamle vaner, når kampagnen er slut.

– Det handler om at ændre bilisternes vaner. Det kan godt tage mere end 14 dage. Jeg håber, at vi har påvirket nogle. Både via kampagnen, men også via en øget kommunikation med forældrene. Det kan være, at vi laver nogle stikprøver efterfølgende, hvor vi enkelte dage kommer ud og hjælper for at bevare opmærksomheden, siger Lise-Lotte Dahlgaard Mortensen.

 

Nordvangskolens transportvaner
Nordvangskolen er den skole i Glostrup kommune, hvor størstedelen af eleverne benytter sig af aktiv transport (86%). Hele 69% af eleverne cykler i skole, og 17 % af eleverne går.

Kilde: Glostrup Kommune.

Glostrup kommune skriver i skolevejsanalysen, at strækningen ved Nordvangskolen opleves utryg, og at bilerne kører tæt på.

Kommunen har efterfølgende bevilget penge til en udvidelse af indkørslen til den store parkeringsplads, så bilerne fremadrettet kan køre ud og ind samtidig.

Byggeriet formodes påbegyndt i sommeren 2023.

 

Læs også: Hvert tredje barn i Glostrup er sprogligt udfordret ved skolestart