Flere tusinde minibarer, køleskabe og frysere kører i døgndrift og forbruger derfor store mængder strøm. Det kan nu være slut. Snö er en ny maskine med fire bægre, som væsken hældes over i og bliver afkølet. Dermed kan den være med til at spare både indehaveren og miljøet for produktion af energi.
Det nye ved konceptet er, at væsken kun afkøles, når det er nødvendigt. Det betyder, at hoteller kan opbevare drikkevarer ved stuetemperatur, som gæsterne så kan tage og afkøle, når de bliver tørstige. Det kaldes afkøling on demand.
– Vores maskine kan lynhurtigt afkøle små mængder af væske. Vores første produkt af Snö er til hotel- og restaurationsbranchen, siger direktør i GRAD og ophavsmand til ideen, Max Lundberg. Han understreger, at GRAD lægger vægt på grøn teknologi.
– En af de ting, vi snakker meget om på verdensplan, er at reducere drivhuseffekten. Og det gør man blandt andet ved at nedsætte forbruget af elektricitet.
Christian Heerup, Faglig Leder for Køle- og Varmepumpeteknik på Danmarks Teknologiske Institut.
Ifølge GRAD’s beregninger forbruger Snö 7 kilowatt-timer om året, hvis man afkøler én drink om dagen. På Copenhagen Admiral Hotel skal de snart udskifte deres 366 gamle minibarer, som nu forbruger 365 kilowatt-timer pr. minibar om året. Claus Lindballe, der er teknisk chef på Copenhagen Admiral Hotel, kan se fordelen i at spare på forbruget.
– Energi er en af vores største omkostninger. Vi forbruger meget, fordi alt er i drift hele tiden. Så vi er altid interesserede i løsninger, der kan spare noget energi, siger Claus Lindballe, der dog understreger, at minibarer er smarte, fordi de kan registrere, at der fjernes en drink fra skabet, og det er der indtil videre ikke mulighed for med den nye maskine Snö.
Læs også: Solceller betaler sig økonomisk
Strømforbrug i døgndrift
Mange kølemaskiner i restaurationsbranchen forbruger strøm i døgndrift, og minibaren er bare en af dem. Det er særligt de ældre modeller af minibarer, der sluger strøm, og dem har Copenhagen Admiral Hotel flere hundreder af, forklarer Claus Lindballe.
Det er et potentiale, som GRAD har set og håber at kunne gøre til en fornuftig forretning – også i klimaregnskabet.
– Alle minibarer, som findes i de fleste hotelværelser, kører døgnet rundt. Uanset, om der bliver taget noget fra minibaren eller ej. Forestil dig, at man slukker for minibaren og sætter drikkevarerne frem til udstilling. Så kan hotelgæsterne hurtigt afkøle drikkevarerne ved hjælp af vores maskine, siger Max Lundberg.
Faglig Leder for Køle- og Varmepumpeteknik på Danmarks Teknologiske Institut Christian Heerup synes godt om at nedsætte det generelle forbrug, fordi det er sundere for klimaet. Derfor forstår han, at GRAD blandt andet fokuserer på minibarer. Hvis man nedsætter det generelle strømforbrug, er det nemlig sundere for klimaet.
– En af de ting, vi snakker meget om på verdensplan, er at reducere drivhuseffekten. Og det gør man blandt andet ved at nedsætte forbruget af elektricitet, siger Christian Heerup.
Læs også: Elektronik med kort levetid belaster miljøet
Bærbarhed en fordel
Ngo Van Nong, der er Associate Professor i afdelingen for Energy Conversion and Storage på DTU, vurderer, at maskinens størrelse er interessant i forhold til dens potentiale, fordi den ikke fylder ret meget. Den lille størrelse og simple opbygning kan være en fordel.
– Maskinen er rigtig smart, fordi den er lille og transportabel. Og så bruger den kun jævnstrøm, så den kan både køre på batterier eller solceller, hvis man ønsker det, siger Ngo Van Nong.
Ifølge professoren gør den simple opbygning det lettere at skalere maskinen op, så den kan bruges i andre sammenhænge, der kræver et større strømforbrug.
– Det er en rigtig god ide, fordi Snö er simpel og let at have med at gøre. Det er også en maskine, der sagtens kan forstørres, fordi den bare skal sammensættes i en serieforbindelse, siger Ngo Van Nong.
I september 2015 åbnede svenske Max Lundberg sin virksomhed i København. Et år senere har GRAD ni ansatte. Ambitionen er at blive aktuel på det globale marked.