Det skal være lovligt at abortere det ene af to tvillingefostre, også selvom der ikke er sundhedsfagligt belæg for det. Sådan lyder det både fra en professor i etik og praktisk filosofi og en chefjordmoder efter at Det Etiske Råd anbefaler, at det fortsat skal være ulovligt.
– Jeg mener, det skal være lovligt, da det er ligegyldigt, hvilket motiv der ligger bag for aborten. Motivet kan fx være, at man hellere vil dyrke sport eller have en lyserød kongepuddel, siger professor i etik og praktisk filosofi ved RUC, Thomas Søbirk Petersen.
Læs også: Stor uenighed om behandling af fostre
I udtalelsen fra Det Etiske Råd peger de på, at det er forståeligt, når en kvinde ikke vil være mor, og derfor bør abort af et enkelt foster også være etisk tilladt. Men når det gælder abort af et ud af to børn, så er det ikke længere forståeligt, fremgår det af Rådets udtalelse, da det udtrykker en mangel på respekt over for det fravalgte foster.
Man vælger egentlig bare det mest optimale liv ud fra de omstændigheder, der netop er i ens liv. Men når det gælder tvillingefostre, så er det pludselig ikke længere tilladt at vælge, ud fra ens egen bedømmelse, hvad der er det mest optimale liv ud fra omstændighederne – og det er jo absurd.
Thomas Søbirk Petersen, professor i etik og praktisk filosofi.
Rådet består af 17 medlemmer, hvor 9 af dem opfordrer til at beholde den nuværende lovgivning, mens 8 af dem er imod. Rådet har taget diskussionen op efter at Norge har gjort det lovligt at få det ene foster fjernet hos gravide med tvillinger.
Spørgsmålet om moderskab
Thomas Søbirk Petersen køber ikke rådets argumentation. Han finder nemlig ikke nogen relevant forskel på de to situationer, som rådet ligger til grund for deres argument – for hvis man kan acceptere fri abort inden for 12. uge uden sundhedsfagligt belæg, så giver det ingen mening, at man ikke også kan acceptere det samme ved tvillingefostre.
Læs også: Ligestillingseksperter: Aborter af forkert køn er ”uacceptable”
– Hvis man vælger at få foretaget en abort, så er det ikke kun et fravalg af moderskabet. Man vælger egentlig bare det mest optimale liv ud fra de omstændigheder, der netop er i ens liv. Men når det gælder tvillingefostre, så er det pludselig ikke længere tilladt at vælge, ud fra ens egen bedømmelse, hvad der er det mest optimale liv ud fra omstændighederne – og det er jo absurd, siger Thomas Søbirk Petersen.
Antal af fosterreduktioner i Danmark i de seneste år
- 2010: 48
- 2011: 56
- 2012: 43
- 2013: 52
- 2014: 46
- 2015: 43
Kilde: Det Etiske Råds udtalelse.
En jordemoders syn på sagen
Chefjordmoderen på Regionshospitalet Randers, Lone Neumann, er enig i Thomas Søbirk Petersens kritik af Rådets udtalelse.
– Jeg går jo ind for fri abort inden for 12. uge – og set i det lys, så mener jeg, at man godt bør kunne abortere fra tvillingefostre til et enkelt foster, fortæller hun.
Læs også: Ligestillingseksperter: Aborter af forkert køn er ”uacceptable”
Hun oplever, at diskussionen om fosterreduktion ikke forholder sig nok til de individuelle kvinders og familiers ønsker.
Kvindens og familiens valg
Det kan være svært for Lone Neumann at se den relevante forskel på abort og fosterreduktion. Den lovmæssige forskel er jo, at abort er lovligt, mens abort af det ene foster af to tvillingefostre ikke er det.Men når Lone Neumann står i en konkret situation, hvor man skal vejlede den enkelte kvinde og familie, så er der mere at forholde sig til end ren og skær lovtekst.
– Overordnet set forholder jeg mig ikke til, om der er forskel på abort og fosterreduktion. Jeg forholder mig først og fremmest til kvindens og familiens valg, og det valg respekterer jeg, siger chefjordemoderen.
Læs også: Ikke flere børn, tak