Her er din tisse-guide til Indre By

 Der er ingen grund til at stå og tisse på gaden. Man kan jo bare bruge et af de mange offentlige toiletter. Det mener toiletansvarlig Jens B. Sørensen fra Københavns Kommunes Center for Renhold. Netavisen er taget på toilet-sightseeing for at teste forholdene på de offentlige toiletter i Københavns indre by.

Bemandede toiletter

De bemandede toiletter er faktisk et besøg værd. Det elegante inventar af blankpolerede, hvide kakler og mørke trædøre med guldhåndtag er helt tilbage fra starten af 1900-tallet. Der er blomster på bordet og du bliver modtaget af en venlig toiletopsynsmand, der svinger toiletdøren op for dig, som skulle du til at træde ind i en limousine. Toiletbåsene er udstyret med både knage og en lille træhylde, hvis du skulle få brug for at stille nogle ting fra dig. Det eneste, der mangler til at understrege stemningen, er lidt klassisk musik.

Der er også handicaptoiletter og puslebord. Opsynsmanden gør rent efter hvert toiletbesøg, så den pæne standard og rene lugt holder fra morgen til aften.

Men når klokken slår tolv, smækker dørene i, og så er man overladt til gaden. Toiletopsynsmand Gert Frandsen fra toiletterne ved storkespringvandet fortæller, at det hænder, at folk laver både stort og småt på trappen ned til toilettet uden for åbningstiden. »Men Københavns Kommune vil ikke have dem til at holde åbent om natten. Det er for dyrt,« siger han.

Et toiletbesøg på de bemandede toiletter koster 2 kr., men det er tilsyneladende ikke nok til, at de bemandede toiletter kan holde åbent i døgndrift.

DANFO ubemandede toiletter

Der findes to slags ubemandede toiletter. De største er DANFO-toiletterne, som har både almindeligt, handicapvenligt toilet og et pissoir. Toiletbesøget foregår i bedste hightech-stil. Du smider 2 kr. i døren, og den springer op, uden at du behøver røre ved den. Faktisk behøver du ikke røre ved noget som helst inde på toilettet, bortset fra toiletbrættet, hvis du ønsker at sætte dig der. Ved at vifte med hænderne de rigtige steder kan du både låse døren op og i, skylle ud i toilettet og vaske hænder.

Toiletbesøget koster 2 kr. ligesom på de bemandede toiletter, og Jens B. Sørensen fortæller, at de er ved at indføre en sms-ordning, så man også kan betale med sin mobiltelefon.

Men uanset hvor smarte og moderne toiletterne er, fjerner det hverken lugten eller det beskidte toiletpapir på gulvet. Desuden sker det også jævnligt, at de er ude af drift. Og så er du jo lidt ’på skideren.’

AFA ubemandede toiletter

Inde i de høje, tynde reklamesøjler rundt omkring i byen gemmer der sig små, ubemandede toiletter. De er bestemt ikke for folk med klaustrofobi, og der advares ved døren om, at »Børn under 10 år skal være ledsaget af en voksen« – hvordan der så end bliver plads til det.

Du betaler 2 eller 5 kr. for at komme ind, og for pengene får du et lille toilet uden toiletbræt, et spejl, en knage og en håndvask uden sæbe. Døren lukker selv i og åbnes ved et svip i et håndtag. Hvorvidt den var låst i mellemtiden er svært at afgøre.

Efter toiletbesøget, når døren er lukket i, går toilettet i gang med at vaske sig selv. Det skyller, spuler og blæser et minuts tid, og så er det klar til næste gæst.

Pissoir

Der står også et par gamle pissoirer i byen. Se efter de mørkegrønne støbejernsskærme med kuglemønster. Der er plads til 3-4 mand ad gangen. Faciliteterne er ikke indrettet til kvinder, men der er, hvad man skal bruge, hvis man er en tissetrængende mand.

Læs også: Det laver danskerne på offentlige toiletter

Læs også: Fodgænger – sådan overlever du vintervejret

Læs også: Offentlige toiletter er de reneste