Påsken er en tid, hvor vi fejrer nogle af kristendommens vigtigste begivenheder, og det gør vi i stor stil med et overflod af sild, lam og osteborde – og ikke mindst øl. Masser af øl.
Faktaboks: Påskebryg
- Påskebryg er karakteriseret ved at have en lidt højere alkoholprocent end en almindelig pilsner.
- P-dag blev grundlagt i 1952.
- Salvator fra Thor bryggeriet i Randers var eftersigende den første påskebryg.
Kilde: godpaaske.dk
Det giver hvert år flere bryggerier, store som små, anledning til at brygge en øl, særligt dedikeret til påsken. Det kan derfor være svært at vurdere, hvilken retning man skal gå, i forsøget på at skænke den bedste.
P-dag falder i år d. 31. marts – dagen hvor bryghusene lancerer årets påskebryg. I den anledning giver øl-somelier Heine René Egelund, sit bud på, hvilken øl der passer særdeles godt til den mad, der traditionelt serveres ved en påskefrokost. For det er ikke helt ligemeget, hvilken øl man vælger, hvis man vil have det bedste frem ved både mad og øl.
Mørkere øl er at foretrække
En påskebryg kommer i mange stilarter, fra blandt andet bock øl, pale ale, strong ale, hvede øl og pilsner. Alle har typisk én ting tilfælles, nemlig det, at de indeholder en relativ høj alkoholprocent sammenlignet med en almindelig pilsner. Der er ofte tale om en mørk øl, og det er ifølge øl-sommelier Heine René Egelund fordelagtigt.
– Både ved jul og påske får vi det her mørke brød, syltede sild osv. og her er en mørk øl med god malt smag og en høj alkoholprocent fremragende til at få renset igennem og til at give den mad vi spiser, endnu mere aroma og smag.
Læs også: Ølspecialist: Tuborg Julebryg er ikke en rigtig julebryg
Den mørke øl giver lyst til mere mad, og det er et plus, når man vil have plads til både æg, rejer og sild. Hvorimod øl, som hælder mere mod den søde side, gør, at man hurtigere bliver fyldt op. Desuden siger Heine René Egelund, at øl, der yderligere bliver tilsat lidt smag i form af krydderier som timian og porse, er særligt godt til sildebordet.
Han understreger, at det er en smagssag, hvilken øl man favoriserer, men at en vigtig fælles faktor for en påskebryg, er, at den skal passe til den form for mad, der serveres ved en påskefrokost og fremhæve både smagen af øl og mad.
Top 3 over øl til påskebordet
Hertil har han sit bud, på de foretrukne øl til påskebordet. Vurderingen er foretaget på baggrund af udvalget af øl i påsken 2016.
1. Furs Påskebryg
Den foretrukne påskebryg er fra Fur. Den vinder på sin gode kraftige smag og sin evne til at supplere maden på en god måde.
– Den er ikke for sød, men er god kraftig i smagen og er også, i min mund, mere elegant og læskende. Hver gang man tager en bid mad og en tår øl efter, så renser øllen op, men uden at overdøve smagen af det du har i munden. Den giver tværtimod en rigtig god smag og giver lyst til mere mad.
Alkohol: 7,7%
Bryggeri: Fur Bryghus
2. Bøgedal Porse
På andenpladsen placerer han Bøgedal porse, grundet brugen af krydderier og mængden af malt. Trods sin lyse variant finder Heine René Egelund den alligevel meget velegnet til påskefrokosten.
– Her er der godt nok ikke tale om en decideret påskebryg, Men den egner sig bare rigtig godt til påskebordet. Porsen er en lys øl, men den er mere maltet og så snart du har denne kombination med mere malt og humle, så går den ind og får de der intense aromaer og smage, som en mørk øl har.
Alkohol: 6,7%
Bryggeri: Bøgedal Bryghus
3. Jacobsen Påske Pale Ale
Tredjepladsen indtages af Jacobsen Påske Pale Ale, grundet den intense, men elegante smag.
– Her er en øl, som er elegant i sin smag og som har en god balance. Det gør at den egner sig godt på påskebordet. Jacobsens påskebryg er ikke så mørk, men den har stadig sin humle og malt, som er intense. Det der gør, at den ikke ender i toppen, er, at den falder lidt i sin eftersmag.
Alkohol: 5,5%
Bryggeri: Husbryggeriet Jacobsen