Havnemiljøer taber stort på dårligt påskevejr

Regn, slud, hagl og sågar sne er ikke noget, der får de danske havnemiljøer til at klappe i hænderne nu da bådsæsonen skal skydes i gang, i påsken. Restauranter, kiosker og fiskehandlere på havnene kan se frem til at miste mange penge, hvis ikke vejret bliver bedre og sæsonen dermed bliver udskudt.
 
 
 
– Det betyder meget for turismen, og derfor også for de erhvervsdrivende på havneområderne, hvis man kommer til at skyde sæsonen for sent i gang, siger Lise Lyck, lektor ved Center for Tourism and Culture Management.
 
 
 
Også selvom påsken falder tre uger tidligere i år, end sidste år, betyder det meget for de erhvervsdrivende.
 
 
 
– Når man mister en god påske, kommer den jo ikke tilbage. Det er nu sæsonen skydes i gang, og hvis man skal udskyde den på grund af vejret, betyder det meget for de erhvervsdrivende. Næste gang der kommer noget ferie, er jo Store Bededag eller Kristi Himmelfart, og det kan jo ikke opveje en påske med henblik på turismen, fastslår lektor Lise Lyck.
 
 
Dårlige udsigter
Også flere ejere af restaurationer og fiskehandlere er ikke glade for det kommende vejr og dets konsekvenser
 
 
 
– Da vi er en sæsonforretning, så er vi meget vejrafhængige, og vi kan tydeligt mærke, hvis det er dårligt vejr. På en dag med regn og skidt vejr, der halveres omsætningen og turisterne med halvtreds procent, og det er altså meget for sådan en forretning, siger Janne Toftegaard, medejer af Rørvig Fisk, Røgeri og Fiskeburger
 
 
 
Hos Restaurant Ved Vandet, ved Ishøj Havn, er de heller ikke glade for den dårlige vejrudsigt
 
 
 
– Hvis vejret er dårligt, er livet i havnen jo ikke det samme. Men i forhold til påsken, der bestiller folk i forvejen, så der skal det virkelig være dårligt vejr, hvis de afbestiller. Men når vi kommer længere hen mod sommeren, så mister vi omkring 20 procent af omsætningen, hvis vejret er dårligt. Vi har jo også over 100 spise- og siddepladser udenfor, så det betyder meget, siger Ulrik Melby, fra Restaurant Ved Vandet.
 
 
Dog optimisme
Men selvom der skulle komme regn eller slud, så er der stadig plads til optimisme, der kan nemlig findes alternativer
 
 
 
– Vi holder jo mange store arrangementer, kapsejladser også internationale, og der ligger Rungsted Havn godt til. Og det giver mange turister uanset det dårlige vejr. Hvis det bliver dårligt vejr, og der kommer færre turister er det da ærgerlige penge at miste, men vi har prøvet det før, påpeger formanden for bestyrelsen i Rungsted havn, Ove Petersen.
 
 
Læs også: Slud og sne i påsken fra b.dk