Når det ryger ud af begge ender, og kulderystelserne ikke vil gå væk, er du nok en af de uheldige, som er ramt af sæsonens influenza.
Eller er du?
Det kan nemlig være svært at afgøre, om det er influenzaen, der har fået tag i én, eller om det er en god gammeldags forkølelse.
Det fortæller Anders Englund, der er reservelæge ved lungemedicinsk afdeling i Region Hovedstaden, og giver et par tips til, hvordan man spotter starten på influenza.
– Det helt karakteristiske ved et moderat til svært influenzaforløb er, at det er hurtigt indsættende. Influenzaens første symptomer er kulderystelser og høj feber op til 39 og 40 grader. Den kommer 1-3 dage efter man er blevet smittet, siger Anders Englund.
Feber og kulderystelser, uddyber han, er ikke kendetegn ved forkølelse.
Man kan godt være forkølet OG have influenza
Selvom de to vira kan se ens ud, så er der flere forskelle på dem, fortæller Anders Englund.
Fem gode råd ved influenza
- Vask Hænder
- Få nok søvn
- Undgå ansigtsberøring
- Hold dig for munden
- Del ikke håndklæder
Kilde: degule.dk
De to vira er meget smitsomme og smitter via hoste, nys og menneskelig kontakt. Men også håndflader kan bære smitten.
– Forkølelse er en infektion og et symptombillede forårsaget af en relativt almindelig virus. Den er lokaliseret i slimhinderne i næsen og forårsager skiftevis en løbenæse og en stoppet næse. Man kan også føle alment ubehag ved forkølelse, siger Anders Englund.
– Influenza er en specifik virus, som giver nogle symptomer. Den kan give symptomer i forskellige grader, fra let til moderat og svær, og faktisk kan man godt have en influenza og være forkølet på samme tid, tilføjer han.
Forkølelsen sætter sig i hovedet, influenzaen i musklerne og numsen
Influenzaen dræber
Statens Serum Institut har karakteriseret denne sæsons influenza som influenza B, og antallet af indlagte patienter med influenza siden oktober 2017 er i dag på 3.277.
Immunforsvaret og alderen bestemmer, hvor hårdt man bliver ramt af influenzaen. Begge sygdomme er smitsomme luftvejssygdomme, men influenzaen er mere alvorlig, og kan være dødelig for ældre med svagt immunforsvar.
Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza, skriver Sundhedsstyrelsen.
Læs også: Raske danskere bliver vaccineret mod influenza
Måtte ringe til lægevagten med feber på 40,2
Tandplejer, Signe Stage, har ligget med denne sæsons influenza. Hun var ikke i tvivl om, at der var tale om en influenza, da hun oplevede, at hvad hun troede var en slem migræne hurtigt blev erstattet med kulderystelser, opkastning og høj feber.
Hun forklarer, at hun i starten prøvede at holde sygdommen nede med smertestillende medicin, men da hun fik taget temperatur på over 40, måtte hun søge læge og melde sig syg fra sit arbejde.
– Jeg begyndte at kaste op torsdag aften, og fik taget min feber, som var på 40,2. Så ringede jeg til lægevagten, og fik en akut tid hos min egen læge næste morgen, hvor jeg så fik at vide, at jeg havde influenza. Lægen sagde, jeg skulle sørge for at holde mig varm og drikke en masse væske, fortæller hun.
For Signe Stage var kulderystelserne og svedturene det værste ved sygdomsforløbet.
– Det var ekstremt ubehageligt, da jeg pludselig følte, at jeg ikke længere havde kontrol over min egen krop, siger hun.
Sådan gjorde vi: Artiklen blev til ud fra en interesse om at undersøge forskellen på influenza og forkølelse. Vi ringede til reservelæge Anders Englund og derefter til Signe Stage, der fortalte om sit sygdomsforløb. Den interaktive graf er lavet på hjemmesiden thinglink.com.