En gruppe studerende fra Roskilde Universitet og Københavns Universitet har dannet netværket SNAS, der står for Solidaritetsnetværk for arbejdere og studerende. SNAS skal støtte de uddannelsesansatte, som bliver sendt på arbejde, når deres kollegaer strejker.
De studerende forestiller sig, at de blandt andet vil kunne forhindre undervisning ved at blokere klasselokaler.
– Vi vil være et værktøj, som personalet kan benytte under strejken. Så de ansatte, som ikke bliver påvirket af strejken og egentlig ikke skal strejke, ikke bliver ufrivillige strejkebrydere, fortæller Andreas Nørgård, som er studerende og initiativstarter på Roskilde Universitet.
Stor opbakning til SNAS
Selvom konceptet for SNAS kun er tre dage gammelt og stadig er ved at blive udformet, har de studerende allerede mødt stor positiv respons fra andre studerende, personale og undervisere.
– Vi har kontakt med en håndfuld ansatte både på RUC og KU, og både fuldtids og deltidsansatte, som har udtrykt sig utroligt positivt om det her netværk, fortæller Andreas Nørgård.
En af de undervisere, som forestiller sig at kontakte SNAS under en eventuel strejke er Laura Horn, som er ansat ved det samfundsfaglige fakultet på Roskilde Universitet.
– Jeg er virkelig glad for, at de studerende har fundet på det her. Det er en fantastisk mulighed for at tale med de studerende på et andet niveau, og få internationale og danske studerende til at arbejde sammen. En strejke vil påvirke alle, og jeg håber, at underviserne vil kunne arbejde sammen med de studerende for at bekæmpe problematikken.
En fælles kamp
For Laura Horn er det især udsigten til mere solidaritet på universitetet, der får hende til at støtte konceptet.
– Vi har et strukturelt problem på universiteterne, hvor alle modarbejder hinanden. De studerende bliver frustrerede over adminstrationen, som bliver frustrerede over underviserne, og så kører det hele i ring. Det er en logik, vi er nødt til at bekæmpe. Derfor er det så vigtigt, at de studerende arbejder med solidaritet, og skulle en strejke blive en realitet, så håber jeg virkelig, at de studerende vil stille sig frem og kæmpe sammen med os, fortæller Laura Horn.
Fagrådet for de humanistiske studerende på Roskilde Universitet, ser også positivt på initiativet bag SNAS. Frederik Roland er formand for det såkaldte HUMråd, og ifølge ham vil fagrådet overveje at tage del af SNAS, når konceptet bliver startet rigtigt op.
– Jeg synes, det er vigtigt, at de studerende på RUC bliver klar over, hvordan en forringelse i undervisernes arbejdsvilkår vil resultere i en forringelse i den undervisning, de bidrager med, og så vidt jeg ved, er det, det SNAS vil. Det er et vigtigt emne at diskutere, ikke kun for de humaniorastuderende, men for alle, som modtager undervisning eller vejledning her på Roskilde Universitet, fortæller Frederik Roland.
Læs også: Lærer: ”Jeg ville ønske, at jeg var lockoutet”
En fremtid med SNAS
Indtil videre har SNAS omkring 50 aktive medlemmer fordelt på forskellige afdelinger af Københavns Universitet og Roskilde Universitet. Men ifølge Andreas Nørgård stiger det antal hver dag, og SNAS håber på at kunne nå ud til flere uddannelsesinstitutioner.
– Vi prøver også at komme ind på hold og forskellige klasser på uddannelserne og fortælle om sagen, for vi vil have så mange med som muligt. Jo flere vi er, jo mere vil vi kunne hjælpe de ansatte, og jo større et værktøj vil vi kunne være.
Kort om strejken
Fagforeningerne har varslet strejke fra d. 4. april
Omkring 100.000 vil blive sendt på strejke
Der er varslet lockout fra d. 10. april
Omkring 440.000 vil blive sendt hjem ved en lockout
Laura Horn håber, at solidaritetsnetværket vil fortsætte med at vokse og blive en del af Roskilde Universitets fremtid, for det er ikke kun i de nuværende OK18 diskussioner, at SNAS kan gøre gavn.
– Jeg er sikker på, at vi i samarbejde kan skabe et forum, hvor vi kan diskutere alle de problematikker, vi støder på. Ikke kun diskussionen om OK18, men også de strukturelle udfordringer vi har på universiteterne, siger hun.
Sådan gjorde vi: Artikels inspirationskilde er fundet i et facebookopslag om det nye initiativ. Lektor Laura Holm er blevet anvist af SNAS som villig kilde, og citater er efter interview blevet oversat fra engelsk. Alle fagråd er kontaktet gennem facebooknetværk.