Ridende politi i heste
Der er afsat 38 millioner kr. til at genetablere rytteriet i politiet.
Sidst der var politiheste i Danmark var mellem 1998 og 2012.
Man skal have været betjent i minimum fem år for at komme til hest.
Politiheste vil igen pryde gadebilledet i hovedstaden. Det står klart, efter at der er afsat midler til at genindføre de ridende betjente.
Det møder kritik fra formanden for Politihistorisk Forening Hans Bundesen, der påpeger, at det danske politi er under pres, og at politiheste er en forkert prioritering, fordi de er dyre og ikke løser de opgaver, politiet står overfor.
– Politihestene er enormt dyre, fordi de skal optrænes, der skal bruges særlige køretøjer til at transportere hestene, og det kræver særlig uddannelse af personale. Man kommer altså til at binde en masse ressourcer til disse heste, lyder det fra Hans Bundesen, formand for Politihistorisk Forening.
Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen mener dog ikke, at det er et problem og påpeger, at man ikke flytter rundt på ressourcer indenfor politiet.
– Med det her tiltag, tilføjer vi nye ressourcer til politiet, ressourcer de ellers ikke vil have haft. Københavns Politi skal ikke ud og finde nye midler, siger Peter Kofod Poulsen.
Læs også: Politi sætter droner ind i eftersøgninger
Politiheste løser ikke politiets udfordringer
Hans Bundesen mener, at politikerne burde fokusere mere på de områder, hvor politiet er presset, fordi Danmark står i en hidtil uset situation, hvor politiet må bede militæret om hjælp til at varetage bevogtningen af synagogen i Krystalgade.
– Det er ikke noget, vi er vant til at se i Danmark, men derimod i militærregimer. Man burde prioritere anerledes og få løst det problem, inden man bruger penge på politiheste, siger Hans Bundesen.
Den kritik preller af på Peter Kofod Poulsen.
– Vi øger optaget på politiuddannelserne, og det er værd at huske på, at politihestene blot er en promilledel af politiets samlede budget, siger Peter Kofod Poulsen.
Hans Bundesen er dog kritisk overfor, at politikere skal diktere, hvordan politiet skal drives. Han mener, at politihestene er blevet brugt som en handelsvare i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.
– Det er et skråplan, at politikere bruger politiet på den måde i finanslovsforhandlinger. Det ender med prioriteringer, som ikke nødvendigvis er det politiet ønsker, siger Hans Bundesen.
Afskaffet i 2012
Det var af økonomiske årsager, at man afskaffede politihestene i 2012.
– I forbindelse med omstruktureringer afskaffede man i sin tid hestene, siger Finn Agerholm, tillidsmand for specialenheden ved Københavns Politi.
Det er uvist, hvornår der igen vil være politiheste i de danske gader. Hos politiet forsøger man at få en aftale i stand med Garderhussarene om træning af de nye politiheste.
Når hestene bliver indsat igen, skal de bruges strøgpatruljering, men Peter Kofod Poulsen så gerne, at man udvidede hestenes operative område.
– I andre lande har man gode erfaringer med at benytte politihestene ved demonstrationer eller ved fodboldkampe, så på sigt burde vi også benytte politihestene til den slags formål, siger Peter Kofod Poulsen.
Sådan gjorde vi: Journalisten stødte på historien om politihestene i forbindelse med finansloven 2018. Vi tog kontakt til Københavns Politi for at få uddybet detaljerne omkring genindførelsen af politihestene. Dernæst tog vi kontakt til Politihistorisk Forening for at få foreningens syn på sagen. Peter Kofod Poulsen er interviewet over telefon.