Landmand advarer mod snyd med hestefoder

To raske heste Foto: Patricia Hvidt

Flere landmænd snyder kunder, der køber hestefoder. Det mener landmand Thomas Clausen fra Ringsted, som nu slår alarm.

-Flere leverandører har solgt frøgræs som hø og wrap. Kunderne handler i god tro og ved ikke, at det ikke er hø eller wrap, de køber, siger Thomas Clausen.

Frøgræs kan kun fungere som et supplement til wrap og hø. Hestene kan nemlig blive syge, hvis de ikke får andet.

– Frøgræs indeholder mange ufordøjelige fibre, som er for svære for tarmfloraen at arbejde med. Det betyder, at hesten ikke kan udnytte frøgræs lige så godt, og at det ikke understøtter en god og stabil tarmflora på samme måde som hø og wrap, hvilket kan forårsage ubalancer og medfølgende fordøjelsesproblemer. Derfor kan frøgræs ikke erstatte hø og wrap, da risikoen for fordøjelsesproblemer ellers øges, siger dyrlæge Frederikke Lindenberg.

Forskellige typer hestefoder:
– Frøgræs er det tørrede græs med stængel, der er tilbage efter landmanden har høstet græsfrøene.
– Hø består af tørret græs. Det bliver ikke pakket ind i plastik
– Wrap er hø der bliver indpakket i plastik
– En hest skal have ca. 2 kg hø eller wrap pr. 100 kg hest
– En hest vejer normalt imellem 450 og 600 kg.
– De fleste heste skal derfor have ca. 10 kg wrap eller hø om dagen
Kilder: hestewrap.dk og brogaarden.eu

Marie Larsen er en af de uheldige hesteejere, der har købt frøgræs, hun troede var wrap.

– Det er en rigtig ærgerlig situation at stå i. Jeg står med en masse foder, som mine heste ikke kan leve af. Det er svært at se, hvad det er man køber, når det er pakket ind i plastik. Så man er jo nødt til at stole på den, man køber foderet af. Det går ud over mine heste, at jeg er blevet snydt. Det er virkelig frusterende, siger Marie Larsen.

– Jeg kan ikke gøre så meget andet, end at jeg må på jagt. Og så må jeg gå efter hø, for det er ikke pakket ind. Så er det nemmere at se, om det er frøgræs, eller om det rent faktisk er hø, jeg får fingrene i, siger Marie Larsen.

Sådan gjorde vi: Idéen kommer fra egne erfaringer. Thomas Clausen og Marie Larsen blev interviewet telefonisk. Frederikke Lindenberg sendte sine citater via mail.