Sådan kommer du nemt gennem påsketrafikken

Påskeferien byder på tæt trafik og vintervejr (foto: Flicker)

Sne, sjap og kulde. Vinteren har bidt sig fast i Danmark, og der er ingen udsigt til, at den slipper sit tag. Det betyder usikre og glatte veje, som snart bliver tætpakket med biler, når den står på påskeferie for danskerne.

Hvad end du skal på skiferie i Italien eller besøge mormor i Jylland, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du bevæger dig ud i trafikken. Der er også flere ting, du selv kan gøre for at sikre den bedste rejse.

Tjek din bil

Inden danskerne sætter kurs mod diverse feriedestinationer, skal de tjekke deres bil, lyder rådet fra Georg Jensen, administrerende direktør i Continental Dæk . Han peger på særligt tre ting:

  1. Overvej dækskifte
  2. Tjek bilens dæktryk
  3. Tjek bilens mønsterdybde

Om man skal skifte dæk fra vinter- til sommerdæk er en vigtigt beslutning og kommer helt an på, hvad ens destination er.

– Det hele handler om temperatur. Vi anbefaler, at man skifter dæk, hvis man skal sydpå til Spanien eller Frankrig, hvor temperaturene formentlig er højere end i Danmark. Hvis man skal køre i Danmark, vil jeg ikke anbefale, at man skifter, siger Georg Jensen.

En tætpakket bil kræver et højere lufttryk end normalt
Georg Jensen, adm. direktør Continental Dæk

Bilens dæktryk og mønsterdybde er også vigtigt, påpeger Georg Jensen.

– Der er lufttrykket, der sørger for, at man kan bære bilens kilo, og det kan gå ud over styringen, hvis trykket ikke er korrekt. Hvis man kører med en fuldt læsset bil, som folk ofte gør i påsken, må lufttrykket aldrig være for lavt. Faktisk kræver en tætpakket bil et højere lufttryk end normalt, siger Georg Jensen.

Læs også: TV: Hvilke æg skal pryde påskebordet?

Ifølge lovgivningen skal mønsterdybden være 1,6 millimeter.

– Det er en god idé at få en professionel til at tjekke, om dækkene har den korrekte mønsterdybde. Gå til din lokale bilforhandler, og lad ham undersøge og rette til, hvis det er nødvendigt, siger Georg Jensen.

Tjekliste til bilen

Det handler om sikkerhed

Det korrekte dæktryk og mønsterdybde er vigtigt, hvad end man kører i Danmark eller i udlandet, slår Georg Jensen fast.

– Mange tror, det afgørende er, hvor langt man kører, men det er det ikke. Det afgørende er, hvor meget bilen er læsset. Hvis man er en familie på fire, der skal i sommerhus et par dage, så kan bilen hurtigt blive ligeså tætpakket, som hvis de skulle til udlandet.

Georg Jensen fortæller, at man bør tage dækkenes tilstand meget alvorligt, da det handler om passagernes sikkerhed. Desuden er der økonomi i at have det rette dæktryk og mønsterdybde, da man bruger mindre brændstof.

5000 biler over Storebælt i timen

Når bilen er i orden, og køreturen sat i gang, så skal de fleste et smut over Storebæltsbroen. Her forventes der generelt ekstra travlhed i påsken, men nogle dage er broen særligt befærdet.

–  Skærtorsdag er på top 10 over store rejsedage. Her forventer vi cirka 5.000 biler i timen omkring middag, hvor de fleste kører fra øst til vest. Den største hjemrejsedag bliver mandag, siger Jens Kjær Nielsen, chef for betalingsanlægget.

Med de mange rejsende må man væbne sig med tålmodig. Jens Kjær Nielsen understreger dog, at Storebæltsbroen altid er bemandet efter hvor mange biler, der forventes, så derfor er der også ekstra mandskab i påskeferien.

Påskevejret

  • Vinteren holder sit greb i Danmark
  • Der meldes om regn, slud og sne
  • Dagtemperatur på omkring 5 grader
  • Risiko for nattefrost hele ugen

Kilde: DMI

Registrer din nummerplade og sus over broen

Fra den. 21 marts, lige inden påskeferiens start lancerer Storebæltsbroen PayByPlate. Det betyder, at du fremover kan betale broafgiften via din nummerplade og dermed undgå at skulle stoppe op.

– PayByPlate gør det muligt at komme automatisk igennem bommen, hvilket får trafikken til at glide lettere. Du får desuden rabatter på samme måde som med BroBizz, hvilket du ikke gør, når der betales med kort eller kontanter, siger Jens Kjær Nielsen.

PayByPlate gør det muligt at komme automatisk igennem bommen, hvilket får trafikken til at glide lettere
Jens Kjær Jensen, chef for betalingsanlægget

Gang i færgefarten

I påskeferien er der også stor aktivitet med Molslinjen, der sejler til og fra Sjælland og Jylland, når danskerne skal besøge venner og familie.

Molslinen er klar over, at påsken er en særlig travl tid, og det har de forberedt sig på.

– Vi er parate til at modtage alle de glade rejsende, og der er indkaldt ekstra personale. Hvor meget personale, vi har, er bestemt af antallet af passagerer. Vi kan allerede nu se, at det er mange, siger Jesper Maack, som er PR- og kommunikationschef hos Molslinjen.

Jesper Maack har desuden et par gode råd til de, der skal rejse med Molslinjen i ferien.

– Kom i god tid. Vi gør os stor umage med altid at sejle tid tiden, men det er klart, at jo flere passagerer og biler, desto længere tid tager det at pakke færgen. Derfor håber vi, folk vil komme i ekstra god tid, når vi har så travlt. Desuden skal man købe sin billet i god til, hvis man vil sikre sig den billigste, siger Jesper Maack.

Molslinjen åbner desuden op for farten til og fra Æbletoft den. 23. marts, fordi der er så stor efterspørgsel på denne rute i påsken.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom fra en pressemeddelse udsendt af Continental Dæk om, hvordan man sikrer bilen inden, den skal ud i påsketrafikken. Herfra udviklede idéen sig til at lave en generel guide og inddrage både broer og færger. Alle kilder er interviewet over telefon.