TV: Påsken er en gåde

Af: Emilie Røndbjerg Damsgaard og Christina Thomsen

Påsken er lige om hjørnet. Påskeliljerne er blevet sat frem i blomsterbutikkerne, og påskekyllingerne pynter dekorativt i butikkernes vinduer. Men det er langt fra alle i Danmark, der har helt styr på, hvorfor vi hvert år holder påske.

– Jeg ved faktisk ikke, hvorfor vi fejrer påske. Det er ikke lige noget, som jeg har hørt er blevet sagt i undervisningen, siger Benjamin Florian Bonde Petersen, der studerer på Niels Brock Gymnasium i København.

Læs også: Forsker: Apps booster vores påsketraditioner

Sådan falder påsken fremover: 

2016: 21. marts – 28. marts

2017: 10. april – 17. april

2018: 26. marts – 2. april

2019: 15. april – 21. april

2020: 6. april – 13. april

Påsken er oprindeligt en jødisk fest, hvor jødernes befrielse fra slaveriet i Egypten fejres. Den kristne påske er én af de vigtigste højtider inden for kristendommen. Her mindes kristne Jesus’ korsfæstelse, død og genopstandelse. Det er dog ikke alle danskere, der tænker på religion, når de fejrer påske.

– Jeg holder påskefrokost, leger gækkelege og laver gækkebreve, siger Simone Bjørum Dillon, der for tiden holder sabbatår.

Påskedagene rykker sig fra år til år 

Den danske påske falder på forskellige tidspunkter hvert år. For at vide, hvornår påsken skal fejres, kan man benytte en huskeregel. Reglen lyder på, at påskedag altid afholdes første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn 21. marts.

Påsken falder i år fra mandag 30. marts til og med mandag 5. april.