Venstrefløjen fører an på cykelstien – højrefløjen tager bilen

Mange politikere cykler til og fra arbejde i hovedstadenregionen, men mest de venstreorienterede. Foto: Wikimedia.

Blandt hovedstadens lokalpolitikere er de venstreorienterede klart overrepræsenterede på cykelstien, mens de højreorienterede tager bilen. Det viser en nyligt foretaget undersøgelse fra Cyklistforbundet.

Mest markant ser det ud for Enhedslisten, hvor hele 48 % cykler på arbejde, mens kun 27 % tager bilen. I modsatte ende af spektret ligger Venstre, her cykler blot 14 % på arbejde mens hele 59 % tager bilen.

Læs også: Hovedstadens højtuddannede cykler med førertrøjen

Ikke nogen overraskelse

Dette mønster overrasker ikke Enhedslistens borgmesterkandidat i København, Ninna Hedeager Olsen:

– Det passer godt med vores ideologi. Vi går meget op i miljøet, og vi kæmper for at begrænse bilkørslen. Hvis der skal være plads til alle, og vi skal kunne trække vejret, så er det nødvendigt at komme op på cyklen, siger hun.

Lektor og kommunikationsforsker, Klaus Kjøller, fra Institut for Nordiske studier og Sprogvidenskab, medgiver at undersøgelsen ikke overrasker:

– Undersøgelsen bekræfter det billede, man som vælger har i forvejen.  Men det er stadig en vigtig undersøgelse. Den styrker særligt de venstreorienterede partier, som dyrker det grønne image.

Læs også: Politikere: Ærgeligt med manglende bycykler

Plot 7

Sammenhæng mellem politik og livsstil

Undersøgelsen viser samtidig en sammenhæng mellem politikernes politik og deres egen transportform. Venstreorienterede politikere vil således gøre livet lettere for cyklister, mens de mere højreorienterede politikere har mindre fokus på dette. Men det ser Ninna Hedeager Olsen ikke noget problem i.

– Det er ikke fordi jeg selv cykler, at jeg vil gøre livet lettere for cyklister. Det er omvendt.  Jeg synes, at det er bedst for alle. Og derfor cykler jeg også selv, forklarer hun.

Heller ikke kommunikationsforsker, Klaus Kjøller, stiller spørgsmålstegn ved denne sammenhæng:

– Politikere har ofte problemer med troværdighed. Derfor er det kun positivt, når man kan genkende deres egen livsstil, i den politik de fører. De lever deres egen politik, og det er kun en styrkelse af deres troværdighed, siger han.