Roskilde hjælper flygtninge i job som lastbilchauffører

Et projekt i Roskilde Kommune skal hjælpe flygtninge i job som lastbilchauffører. Foto: Lav Ulv, Flickr.

Lastbilbranchen oplever for tiden stor mangel på chauffører, og derfor er det en oplagt mulighed for at få flygtninge hurtigt i arbejde. I Roskilde Kommune har man et projekt i samarbejde med vognmandsfirmaet Viggo Pedersen og vikarbureauet Flyers om at hjælpe flygtninge med at komme i arbejde som lastbilchauffører.

Projektet havde i starten en udfordring med at få flygtningene til køreprøver, men den forhindring ser nu ud til at være løst.

– Tidligere havde vi store problemer med at få flygtningene til køreprøver på grund af lange ventetider, men tiderne har ændret sig, og ventetiden er ikke længere så stor en udfordring, siger Lise Hammershøj, kommunikationskonsulent i social, job og sundhed i Roskilde Kommune.

Kriterier for at blive lastbilchauffør:

  • Godkendt lægeattest.
  • Du skal beherske det danske sprog svarende til niveau ”Prøve i Dansk 2″.
  • Kørekort til kategori B (Personbil). Flygtningene i projektet får også mulighed for at tage sådan et, hvis ikke de har et i forvejen.
    Kilde: www.dekra.dk

Motivationen er størst i starten

Netop tid er en vigtig faktor når det handler om integration. En undersøgelse fra Skanderborg Kommune viser, at det er altafgørende for integrationen at handle hurtigt, fordi undersøgelsen viser, at flygtninge i løbet af den første tid i Danmark er mere motiveret og mener, at de selv har ansvar for at komme i job.

Men blot efter tre måneder svarer 60%, at ansvaret ligger hos kommunen.

Derfor er det også vigtigt at projektet i Roskilde Kommune ikke bremses af lange ventetider for at komme til køreprøve.

– Det er vigtigt, at folk kommer hurtigt i arbejde, da flere undersøgelser viser, at folks virkelyst og motivation bliver hæmmet af at vente for længe. Nogle af disse flygtninge har også været undervejs længe, og derfor er det vigtigt at hjælpe dem i job hurtigst muligt, siger Mette Blauenfeldt, leder af Center for Udsatte Flygtninge hos Dansk Flygtningehjælp.

Læs også: Blomster skaber jobs til flygtninge- og indvandrerkvinder

Arbejde er med til at generobre status

Det er også vigtigt for selvforståelsen, at flygtningene får et job, lyder det fra Røde Kors.

– Mange flygtninge, der kommer til Danmark, har tidligere været i arbejde, haft status og skal nu til at starte forfra. Det betyder enormt meget for dem, at de kan fortsætte i de erhverv, de har haft i deres hjemland. Dertil vil et job får dem til at oplever et markant løft økonomisk, men også et løft i forhold til at frigøre sig for de snærende bånd, der bliver pålagt dem fra statens side, siger Niels Svankjær Christiansen, sektionsleder i migrations- og flygtningesektionen hos Dansk Røde Kors.

Sådan gjorde vi: Idéen udsprang af en artikel fra december 2017, der satte fokus på problemerne ved at få flygtningene til køreprøve. En opfølgning var oplagt. Kilderne er interviewet over telefon.