Krigen i Syrien giver flere barnebrude

© UNICEF/NYHQ2013-1423/Noorani  To syriske flygtninge-søstre hjælper hinanden i flygtningelejren, Kawergosk, i Irak.
© UNICEF/NYHQ2013-1423/Noorani
To syriske flygtninge-søstre hjælper hinanden i flygtningelejren, Kawergosk, i Irak.

Antallet af barnebrude stiger i det krigshærgede Syrien. Den blodige konflikt tvinger et stadig stigende antal forældre til at gifte deres piger væk i et desperat forsøg på at give dem en bedre fremtid, fortæller generalsekretær i UNICEF, Steen Andersen.

– Det, vi kan se, er at antallet af barnebrude stiger meget. Man gifter sin datter bort. Man gør det ikke i en ond mening, men fordi hun på den måde er forsørget, siger Steen Andersen.

UNICEF har ikke overblik over det konkrete antal af barnebrude. Men organisationens udsendte rapporterer, at børnene i stigende omfang indgår i arrangerede ægteskaber, fordi situationen i Syrien er så desperat, at forældrene ikke ser en fremtid for børnene, fortæller Steen Andersen. Det er vanskeligt at bedømme præcis, hvor mange børn, der reelt er berørt. Børnene lever i visse tilfælde skjult i Syrien. Det er ikke kun barnebrudene der bliver påvirket af krigen i Syrien. Fem millioner syriske børn er på flugt, anslår FN.

Barnebrud – den eneste mulighed

Mangel på mad og almindelige fornødenheder er skyld i, at flere syriske piger helt ned til tolvårs alderen bliver barnebrude, forklarer Steen Andersen. Forældre, der før havde en uddannelse og gik på arbejde hver dag, ejer nu intet. Hvis en familie har flere børn, er det svært at få råd til at brødføde alle i et område, hvor der i forvejen er mangel på mad. Familierne gifter derfor deres døtre væk i et forsøg på at redde dem, lyder det fra generalsekretæren i UNICEF.

Forældrene vurderer, at fremtiden som hustru vil være en bedre fremtid end en uvis fremtid uden mad, fortæller Steen Andersen, der uddyber, at børnebryllupperne ikke kun foregår i Syrien. De finder også sted i flygtningelejrene i nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkiet, hvor op mod 2,8 millioner syriske flygtninge, ifølge FN, nu opholder sig.

Syriens børn:

  • Konflikten brød ud i foråret 2011.
  • 1,1 million børn sidder i flygtningelejrene i nabolandene Jordan, Tyrkiet og Libanon.
  • Fem millioner børn er på flugt eller internt fordrevne.
  • Omkring 11.000 børn har mistet livet.
  • Barnebrude defineres som piger under 18 år, der indgår i ægteskab.
  • Kun omkring halvdelen af Syriens børn går regelmæssigt i skole.

Kilde: un.org og redbarnet.dk

Læs også: Tre år efter: De flygter stadig fra Syrien

Børn er ekstra sårbare

Det er vanskeligt at have et overblik over, hvad der sker med børn på flugt, der ikke slipper ud af Syrien. I nogle områder er det umuligt for nødhjælpsarbejderne at komme frem, fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen, chef for sikkerhed og nødhjælp i Dansk Flygtningehjælp. Han uddyber, at børnene er nogle af de mest udsatte i konflikten:

– Prostitution er den store fare. Alle dem, der ikke ender i en flygtningelejr, kan ende som gadebørn med alle de risici, der er forbundet med det. Prostitution, slavehandel og voldsomt underbetalt og farligt arbejde. Risikolisten er ekstrem lang for børnene.

Mere end en million børn er flygtet ud af Syrien. De opholder sig nu i flygtningelejre i nabolandene enten sammen med familie eller på midlertidigt oprettede hjem for børn, der har mistet alt. Flere børn har været taget ud af skolen i en længere periode og har ikke udsigt til igen at gå regelmæssigt i skole. Deres fremtid er usikker. Deres hjem er revet væk. Der er mangel på mad. Flere børn er enten fejl- eller underernærede, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Læs også: Amnesty: Ændring i flygtningelov er sprogligt fifleri

“En tabt generation”

Krigen ødelægger børnenes skolegang. Da krigen startede i marts 2011 gik cirka ni ud af ti syriske børn i skole. I dag går kun omkring halvdelen af de syriske børn i skole, viser en rapport fra Red Barnet. Skoler bruges i stedet som centre for torturofre og som hospitaler, skriver Red Barnet i en pressemeddelelse fra marts 2014.

Også barnebrudenes skolegang er truet. Ofte slutter deres skolegang, når de går fra at være pige til hustru. Det betyder, at en del unge piger ikke får mulighed for at få en uddannelse eller hjælpe til med at udvikle det samfund, de kommer fra, forklarer Steen Andersen.

Det, vi kan se, er, at antallet af barnebrude stiger meget. Man gifter sin datter bort. Man gør det ikke i en ond mening, men fordi hun på den måde er forsørget

Steen Andersen, generalsekretær i UNICEF

Krigens følger for de syriske børn har uoverstigelige konsekvenser. Dansk Flygtningehjælp og UNICEF taler nu om en tabt generation.

– Alle de børn, der har har set død og ødelæggelse, eller de børn, der har blod på hænderne, de vil få svært ved at lede forsoningsprocesserne i fremtiden. De er for direkte berørte selv, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.