Væk med intimsæben, stol på dit underliv. Det kan nemlig sagtens beskytte sig selv mod snavs.
Kløe, lugt og meget udflåd er noget, mange kvinder døjer med. Intimsæber skulle hjælpe med at opretholde en naturlig balance i skeden, men sæben kan muligvis være den, der er synderen.
Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, fraråder, at man bruger nogen som helst former for sæbe, selvom intimsæbe måske kan være mere skånsom end normal sæbe.
– Ligesom man ikke skal vaske sig med sæbe i munden, skal man ikke vaske sig med sæbe i skeden. Slimhinderne i skeden er følsomme og bliver irriterede og slidte af sæbe, siger hun og fortsætter:
– Man skal ikke bruge sæbe, fordi man typisk har en fornuftig sammensat flora i sin skede med nogle bakterier, nogle svampe og nogle mikroorganismer, der sammen skaber en balance, som sørger for, at man ikke får irritation, kløe, meget udflåd, skedekatar og skedesvamp, som er et kæmpe problem for mange kvinder.
Ifølge Charlotte Wilken-Jensen fjerner sæben nemlig de bakterier, der holder floraen i balance og beskytter skeden.
Læs også: Kussen er stadig fyldt med skam
Rikke Sloth, produktspecialist hos Orkla Care, Nordens største leverandør af mærkevarer til dagligvarehandlen, mener, at intimsæbe kan være en god løsning.
– For nogle er vand den rigtige løsning, mens intimsæbe for andre, kan være en god løsning. Vivag intimsæbe har en lav pH-værdi (4), som er med til at beskytte mod irritation og udtørring af huden, og indeholder mælkesyre, som er med til at bevare den naturlige balance i underlivet.
Ligesom man ikke skal vaske sig med sæbe i munden, skal man ikke vaske sig med sæbe i skeden.
Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk Afdeling på Hvidovre Hospital
Det er naturligt med lugt og udflåd
Lugt og udflåd kan gøre, at kvinder føler sig ulækre ved skeden. Ifølge Charlotte Wilken-Jensen er det dog ikke noget, man skal være bange for.
– Det er ofte kvinder selv, der synes, at de lugter, og at det er ulækkert med for meget udflåd, men kvinder har forskellig mængde udflåd og lugt, så det må man leve med, for det er helt naturligt, siger hun.
Hun forklarer også, at når noget til gengæld ændrer sig, og det for eksempel pludselig begynder at lugte helt anderledes, eller begynder at ligne hytteost, så skal man reagere på det. Grunden til, at det ændrer sig, kan nemlig for eksempel være, at man har fået svamp eller en dårlig bakterie.
Læs også: Jeg følte, jeg var forkert, fordi jeg ikke havde en lille fin porno-fisse som i filmene
Styr på termerne:
- Skedekatar: Betændelse i skeden, som skyldes øget vækst af bakterier, virus eller svamp.
- Skedesvamp: Skyldes infektion med gærsvampen Candida Albicans pga. ubalance i skeden.
- Udflåd: Gulligt eller mælkehvidt sekret, der stammer fra skeden. Alle kvinder har det.
- pH-værdi: Koncentrationen af surhed. Miljøet i skeden skal være sur og have en pH-værdi mellem 3.8-4.2
- Mælkesyre: Syrer der hjælper med at bevare et surt miljø i skeden, som kan blive for basisk. Er en del af floraen.
Kilde: netdoktor.dk
Det perfekte klima for skeden
Et mørkt, fugtigt og indelukket klima er skidt for skeden. Lys, luft og tørhed er derimod det idéelle klima.
– Hvis man nogle gange kunne lægge sig med spredte ben og give skeden lidt lys og luft, ville det være sundt. Man skal ikke holde underlivet indelukket i for eksempel stramme bukser, stramme syntetiske underbukser, trusseindlæg eller de moderne meget tætte bind, siger Charlotte Wilken-Jensen.
Charlotte Wilken-Jensen råder også til, at man kan sove uden underbukser eller kun med løse bomuldsbukser.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen stammer fra undren over, om hvorvidt produkter til kroppen virker, som forbrugeren tror. Valget faldt på intimsæbe, da skribenten så en mandlig facebookbruger lægge en opfordring op til kvinder om at skulle bruge det. Alle kilder er kontaktet via telefon.