Ny hjelm skal helbrede depression

Depression har voldsomme konsekvenser for patienten, de pårørende og samfundet.
Foto: pixabay.com

I godt 15 år har forskere fra Danmark og Sverige arbejdet på en hjelm, der skal hjælpe folk med svær depression til at blive psykisk raske igen. Hidtil er teknologien kun blevet testet i det private, men nu er Aalborg Universitetshospital klar til at tage teknologien i brug.

Teknologien hedder T-PEMF og stimulerer synapserne i hjernen, hvilket gør dem større. Dermed forbindes de lettere, og det skaber aktivitet i hjernen.

Et af de problemer, der er på trods af gode og effektive behandlingsmetoder, er, at en tredjedel ikke har gavn af den behandling, de får i dag.
– Kasper Tingkær, generalsekretær i Depressionsforeningen.

Depressionsforeningen bifalder den nye teknologi, der måske kan afhjælpe patienter med den sværeste grad af depression.

– Et af de problemer, der er på trods af gode og effektive behandlingsmetoder, er, at en tredjedel ikke har gavn af den behandling, de får i dag. Derfor er der en masse patienter i dag, der stadig ikke hjælpes. Indtil vi rammer nul procent, der ikke får gavn af behandling, så synes jeg, vi skal fortsætte med at forske i nye behandlingsmetoder, siger Kasper Tingkær, der er generalsekretær i Depressionsforeningen.

Læs også: Hjertestartere på hjul redder dit liv

Netop den tredjedel, der ikke har gavn af den nuværende behandling – de såkaldt behandlingsresistente – vil være de første til at modtage T-PEMF-behandligen. Det fortæller Sune Straszek, der er overlæge i psykiatri på Aalborg Universitetshospital.

En behersket optimisme
Sune Straszek mener, at den nye teknologi kan blive helt afgørende for patienter med depression i fremtiden.

– Det ser lovende ud. Jeg kan godt forstå, at folk er begejstrede. Jeg synes virkelig, man skal undersøge det endnu mere, for tænk nu, hvis det virker. Det ville jo være et paradigmeskift, siger Sune Straszek.

Behandlingen foregår over otte uger, hvor man hver dag skal have hjelmen på i 30 minutter. Den er indtil videre testet på 25 patienter, der modtog behandlingen, og 25 patienter, der modtog en placebo-behandling. Her blev ni af de patienter, der modtog behandlingen, raske, mens blot én enkelt blev rask blandt dem, der modtog placebo-behandlingen. Et senere studie uden test mod placebo viste endnu bedre resultater.

Fakta om depression
– Depression er en sygdom på samme måde, som sukkersyge eller hjerteproblemer er det.
– Depression kan påvirke hele kroppen og ikke kun sindet.
– Depression er en sygdom, som bliver kureret i mindst 75 procent af tilfældene.
– Depression rammer alle, uanset alder, uddannelse, race og køn. Dog er der flere kvinder end mænd, der rammes.
– Depression er ikke noget at skamme sig over.
– Depression er ikke det samme som at føle sig trist og ked af det.
– Depression er ikke et tegn på svag karakter.
– Depression er ikke en tilstand, hvor man bare kan tage sig sammen og få det bedre.
– kilde: depressionsforeningen.dk

Et kæmpe samfundsproblem
Behovet for en effektiv behandling er ikke til at tage fejl af. Omkring 125.000 danskere lider af depression, og deres liv kan ødelægges af lidelsen. Generalsekretær i Depressionsforeningen Kasper Tingkær peger på, at flere må gå fra job, familie og venner, når depressionen rammer.

Læs også: Henrik reddet fra depression af fodboldklubben

Konsekvenserne er dog også store set fra et samfundsmæssigt perspektiv.

– Det er klart, når folk må forlade deres arbejde, så har det også indflydelse på samfundsøkonomien. Derfor giver det også mening, at man investerer i nye behandlingsformer, og øger behandlingskapaciteten i Danmark. Vi ved, at det koster mellem 15 og 20 milliarder i tabt arbejdsfortjeneste om året. Så det er en kæmpe omkostning for samfundet, siger Kasper Tingkær.