Brændende feber, dunkende smerter i hovedet og en hoste der virker til at udfordre lungernes placering i brystkassen.
Det er symptomer, som de fleste danskere kender til, når influenzasæsonen gør sin entré. Men for ældre borgere kan disse symptomer være med døden til følge.
Ny forskning kan dog forbedre ældres overlevelseschancer i fremtiden. Rune Hartmann, der er professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, har i samarbejde med et internationalt forskerteam gjort et fund, som muligvis kan sikre immunforsvaret en bedre chance imod den genstridige influenza.
Mere effektiv og målrettet virusbekæmpelse
Efter adskillige forsøg på mus viser forskningsresultaterne, at et særligt stærkt protein, som kaldes ‘interferon λ’ (IFN-λ), kan sikre en langtidseffekt imod influenzavirussen.
– Navnet interferon kommer af ordet ‘interfere’. Det er et protein som simpelthen modarbejder virusser. Så hvis vores krop bliver inficeret af en virus, så laver kroppen interferoner, så virussen ikke kan dele sig og blive til flere virusser, siger Rune Hartmann.
Læs også: Vaccineskeptisk mor: Tilrettelægger selv børnevacciner
Ud fra den opdagelse har man konkluderet, at kroppen kan reagere hurtigere og mere effektivt på virusinfektionen, hvis vaccinen indeholder det særlige interferon λ. Det skyldes, at interferon λ styrker dannelsen af antistoffer, samtidig med at virussen bekæmpes direkte.
Spray – og ikke nål – til vaccine
Endnu en særlig ting ved denne vaccine er, at der ikke er behov for nåle, fortæller forskeren. I forhold til mange andre vacciner virker denne vaccine nemlig mere målrettet på det virusbefængte sted.
Typiske tegn på influenza
- Hovedpine
- Feber på omkring 38-40 grader
- Ondt i muskler og led, samt brystsmerter
- Kroppen føles træt og svag
- Næsen løber og halsen gør ondt
- Man fryser og har kuldegysninger
- Eventuel tør hoste og dårlig søvn
Kilde: Netdoktor
– Influenzavacciner får du normalt i skulderen. Men så er problemet, at immunforsvaret faktisk ikke ved, at det her er en virus der kommer i lungerne og ikke alle mulige andre steder i kroppen, siger Rune Hartmann.
Vaccinen med interferon λ virker derfor bedst, når den optages gennem luftvejene. Influenza sætter sig nemlig i lungerne, og så er man sikker på, at vaccinen hurtigt kommer frem til det rette sted.
– Man kunne forestille sig, at man laver en lille spray, som når man har astma. Så kan man bare tage et snus der, og så får man antistoffer i lungerne, siger Rune Hartmann.
Mindsker skræk hos de ældre
En mere effektiv vaccine ville især være en hjælp indenfor ældreområdet. De ældre er nemlig særligt udsat for influenzavirussen, da immunforsvaret svækkes med alderen, og man derfor bliver mere modtagelig overfor alvorlige følgesygdomme.
Ældre Sagen påpeger, at frygten for at blive syg kan være noget, der gør ældre holder sig mere hjemme. Derfor kan vaccinen give et bedre liv.
– Hvis man i forvejen har nogle kroniske sygdomme, og det derfor er kritisk at få influenza, så er der mange der i influenzasæsonen tager sine forbehold. Det kan for eksempel være at man afholder sig fra at tage ud socialt, hvis nogen lige har været syg, siger Rikke Hamfeldt, der er seniorkonsulent hos Ældre Sagen.
Der er også en del af de udsatte borgere, der ikke lader sig vaccinere grundet mistillid til vaccinens virkning. Det er et problem, som en ny vaccine måske også kunne være med til at løse.
– At der er større sikkerhed for at vaccinen virker, tror jeg ville få flere til at blive vaccineret. Det handler jo også om at få mere tillid til vaccinationsprogrammet, som er rigtig vigtigt, siger Rikke Hamfeldt.
Læs også: Alene på plejehjem: »Ufrivillig skilsmisse er en trist slutning på et velfungerende parforhold«
Især borgere der er 65 år og opefter bør lade sig vaccinere, da dødeligheden er størst i den aldersgruppe. Det vurderes af Statens Serum Institut, at op til 1600 ældre borgere døde som følge af influenza sidste vinter.
– Det ville være positivt med en mere effektiv vaccine, da der er mange der lider hårdt under hver influenzasæson, hvis ikke de er dækket godt nok af det vaccineprogram der er, siger Rikke Hamfeldt.
Sådan gjorde vi: Idéen opstod på baggrund af Aarhus Universitets beskrivelse af forskningen, som Netavisen havde fået tilsendt. På baggrund heraf blev journalisten interesseret i at finde ud af, hvad disse forskningsresultater kunne betyde for ældreområdet. Alle kilder er interviewet over telefon.