Sæt dit navn på verdensarven på Stevns Klint

I efterårsferien er fossiljagten gået i gang på Stevns.                                        Foto: Bo Rasmussen.

Før i tiden vandrede store dinosaurer rundt på landjorden, mens kæmpe fortidsøgler herskede i havene. Men en dag for 66 millioner år siden ramte en asteroide fra det store verdensrum Jorden og ændrede alle levevilkår.

Beviset findes i Stevns Klint den dag i dag. Den blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2014. I efterårsferien er det muligt at komme med en guide ned til stranden ved klinten, høre om klintens historie og sætte sit navn på verdensarven.

Bo Rasmussen, der er geolog på Sjællands Museum, har været med til at skabe idéen om at skrive sit navn på verdensarven. Tilbuddet er tiltænkt for børn, der er på efterårsferie hos bedsteforældrene.

Nede ved stranden på Stevns Klint får børnene en flad flintesten, de kan skrive deres navn på. Så lægger de den på standen, og på den måde er de skrevet ind i verdenshistorien, som Stevns Klint bærer rundt på.

– Børnene skal kunne identificere sig med Stevns Klint, som er en verdensarv. De skal tage ejerskab over verdensarven, siger Bo Rasmussen.

Han mener, at det er vigtigt at møde børnene et sted, hvor der kan skabes interesse for verdensarven.

– Børnene skal gøre krav på verdensarven og føre den videre, når de er ældre. Det er derfor vigtigt, at de kan identificere sig med den. Det har trukket publikum til, og der er en efterspørgsel på, at vi formidler verdensarven Stevns Klint videre, siger Bo Rasmussen.

Idéen om at skrive sit navn på en sten kan stamme fra Vikingetiden. Dengang rejste vikingerne store monumenter af sten og huggede runer ind i dem.

– Runestenen brugte vikingerne til at gøre opmærksom på sig selv, skrive sig selv ind i verdenshistorien og blive husket personligt, siger Lisbeth Imer, der er seniorforsker hos Nationalmuseet.

Dengang huggede man runerne ind som riller i de store stenblokke, så de ikke forsvandt.

– Vikingerne skrev sig på den måde ind i verdenshistorien, og runerne gik aldrig væk. På den måde var indskrevet i evig tid, siger Lisbeth Imer.

Runer ser sådan ud. På billedet står der “runer.”    Foto: Anne Kristine Hald Madsen

 

Runesten i Danmark

  • Vikingeskibsmuseet i Roskilde
  • Slesvig
  • Sydjylland
  • Midtjylland
  • Nordjylland
  • Fyn
  • Lolland
  • Sjælland
  • Bornholm
  • Skåne

På Geomuset i Faxe på Stevns er den store fossiljagt sat ind med hammer og mejsel i efterårsferien. Det er muligt at finde sine egne 63 millioner år gamle fossiler. Først bør man begynde inde på museet og se, hvordan fossiler ser ud. På den måde ved du, hvilke fossiler man kan finde i Faxe Kalkbrud.

I efterårsferien er der hver dag guidede ture på museet, hvor man sammen med guiden går ned i kalkhullet og finder de steder, hvor der er gode fossiler. I Faxe Kalkbrud er der et gammelt fossilkoralrev. Her kan man finde en masse forskellige dyr, hajtænder og fossiler.

I nordhjørnet bliver der brudt kalk aktivt lige nu. Når der brydes kalk, kommer der underjordiske fund frem hele tiden.

– Vi har et krabbemekka over i nordhjørnet nu, hvor vi tager de guidede ture hen til. Der er altid fundsgaranti i Faxe Kalkbrud. Det er bare et spørgsmål om, hvor pænt du vil have dit fossil, siger Bo Rasmussen.

Du kan selv vælge, om du vil gå selv eller få en guide med. Hvis du finder noget, må du selv tage det med hjem. Men finder du noget, der skiller sig ud og kan bruges i forskning eller til museets udstilling, så skal det ifølge loven om danekræ afleveres til museet.

– Vi vil gerne have en masse forskning og udstillinger, og hvis en amatør kan gå ned og finde noget, vi kan bruge, så er vi selvfølgelig rigtig glade for det. Derfor giver vi også en kompensation, siger Bo Rasmussen.

Sådan gjorde vi: Journalisten så en annonce om tilbud i efterårsferien på Stevns. Journalisten ringede til Sjællands Museum for at få informationer om Stevns Klint og Faxe Kalkbrud. Derefter ringede journalisten til seniorforsker Lisbeth Imer for at høre om runer.