Sådan undgår du transporthelvede i efterårsferien

Man kan risikere at sidde i kø i timevis i efterårsferien, hvis man tager afsted på et uheldigt tidspunkt.  Foto: morgueFile
Man kan risikere at sidde i kø i timevis i efterårsferien, hvis man tager afsted på et uheldigt tidspunkt.
Foto: morgueFile

Når ugekalenderen rammer tallet 42, pakker familien Danmark bilen og kører på ferie. Og det skaber kø på vejene. Det viser Vejdirektoratets prognoser for trafikken i efterårsferien.

Vejdirektoratet advarer om tæt trafik og stor risiko for kødannelse både lørdag den 11. oktober og efterfølgende lørdag den 18. oktober.

– Lørdagene i efterårsferien er nogle af de tættest trafikerede på hele året, fortæller Rune Johansen fra Vejdirektoratets Trafikinformationscenter.

Vil man spare tid, anbefaler Vejdirektoratet, at man undgår de trafiktunge tidspunkter.

– Vi anbefaler, at man kommer afsted i god tid for at undgå den værste kø. Hvis man skal køre om lørdagene, så kom afsted tidligt om morgenen eller vent til sen eftermiddag eller aften. Så er trafikken meget lettere, end den er i dagstimerne, siger Rune Johansen.

Læs også: TV: Sådan gør du bilen ferieklar 

Han understreger dog, at det allerbedst kan betale sig helt at lade være med at køre om lørdagen. Tag afsted om fredagen i stedet for, lyder anbefalingen.

Hjem til Jylland

Lørdag den 11. oktober er det især sjællænderne, der valfarter vestover mod Fyn og Jylland. Det er både på strækningen over Fyn samt ruten fra Sjællands Odde til Aarhus, at man vil opleve forlænget rejsetid.

Lørdagene i efterårsferien er nogle af de tættest trafikerede på hele året
Rune Johansen fra Vejdirektoratet

Dem, der ikke drager mod vest, krydser grænsen mod syd. Der vil derfor også være ekstra tryk på vejene ved færgeforbindelserne ved Lolland/Falster og mod grænsen i Sønderjylland.

Læs Vejdirektoratets komplette prognose for efterårsferien her

Lørdag den 18. oktober bliver omvendt store hjemrejsedag. Her skal man også regne med forlænget rejsetid og kø, men denne gang mod øst.

Vejarbejde gør ondt værre

Det gør ikke situationen bedre, at der i disse dage er vejarbejde på nogle af landets mest trafikerede veje.  Der arbejdes både på Køge Bugt Motorvejen, Helsingørmotorvejen og rute 15 mellem Århus og Silkeborg.

Rune Johansen forsikrer dog, at der vil blive taget højde for den øgede trafik.

– I så vidt omfang som muligt, prøver vi selvfølgelig at mindske afspærringerne på de travleste rejsedage, så der er fri passage, forsikrer han.

Vejdirektoratets prognoser for uge 42:

  • Både lørdag den 11. og lørdag den 18. oktober advares der mod lang køretid og stor risiko for kødannelse hele dagen fra kl. 9-19.
  • Også fredag den 10. oktober fra kl. 15-19 kan man forvente tæt trafik og mindre bilkøer.
  • Både søndag den 12. fra kl. 10-17, og søndag den 19. oktober fra kl. 13-19 vil der være tungere trafik end normalt.

Der er dog nogle steder, hvor det ikke kan undgås, at der vil være indsnævrede kørebaner. Vejdirektoratet anbefaler, at man holder godt øje med de løbende trafikmeldinger.

Togene er upåvirkede

Helt anderledes ser situationen ud, hvis man kigger på den offentlige transport. Hos DSB oplever man faktisk slet ikke større trængsel i efterårsferien, fortæller Tony Bispeskov, trafikinformationschef hos DSB.

– Faktisk vil passagerer opleve, at de får lidt mere plads, fordi alle pendlerne holder ferie, siger han.

Han tilføjer, at DSB derfor heller ikke vil sætte flere togsæt ind eller ændre billetpriserne i ferien.

Toget kan hurtigt komme til at ligne den nemmeste løsning, hvis man vil undgå at blive fanget i trafikken. Flytrafikken er nemlig også påvirket af ferien.

En søgning på internettet viser, at priserne på flybilletter fra København til Aalborg er markant højere begge lørdage i efterårsferien end resten af ugen. De er faktisk over 30 procent dyrere end den gennemsnitlige billetpris.

Til gengæld er der gode nyheder for billisterne i midten af ugen. Ifølge Vejdirektoratets prognose, vil hverdagene i uge 42 byde på endnu færre biler på vejene end i normale hverdage.

Oversigt over særligt trafikerede strækninger og større vejarbejder, lørdag den 11. oktober 2014