Hygge i efteråret: Sådan laver du lysende kastanjedyr

To eksempler på lysende kastanjefigurer, hvor Kristian Stokholm har lavet en politibil og en flagermus med lys i.
Foto: Kristian Stokholm

Efteråret har ramt Danmark, og kastanjerne falder til jorden. Det er tid til at samle de faldne kastanjer og bygge dem til kastanjedyr – og nu kan det blive endnu sjovere.

Kristian Stokholm har en workshop, der hjælper børn til at lave anderledes og sjove kastanjefigurer med lys i. Hans idé til at lave kastanjefigurer med lys i udsprang af, at han synes, børn skal have en forståelse for teknologien.

– Det er vigtigt, at børn forstår, at den teknologi, der omgiver dem, er lavet af nogle andre. Og derfor vil det være dejligt, hvis børn selv kan være i stand til at styre teknologien og ikke omvendt, siger Kristian Stokholm.

Hans workshop fokuserer på at lære børn om teknologi på et niveau, hvor de kan være med. Derfor har Kristian Stokholm valgt at tage udgangspunkt i kastanjerne, som børnene kender til. Her giver han opskriften på, hvordan man kan lave de lysende kastanjefigurer derhjemme.

 

Det skal du bruge: 

  • Kastanjer
  • Lysdioder
  • Knapcelle batteri (CR 2032 3V)
  • Tape
  • Tandstikkere
  • Hobbykniv
  • Evt. rulleøjne

Materialerne til figurerne kan købes i hobbybutikken Panduro Hobby pånær lysdioderne, som Krstian Stokholm køber på elextra.dk.

Sådan gør du:
Find kastanjer som har en stor størrelse, så der indvendigt kan være et såkaldt knapcelle batteri, som kan ses på billedet nedenfor. Du kan lave hvilken som helst figur, kun fantasien sætter grænser. Herefter skal du tænke over, hvor du vil have, at den skal lyse.

Lysdioden har to ben, hvoraf det ene ben er plus og det andet er minus. Det samme gælder batteriet, der har en plus og en minus side. Hvert ben skal placeres på hver sin side af batteriet. Lyser den ikke i første omgang, kan man skifte side og dermed prøve sig frem (se billedet nedenfor).

Når lysdioden lyser, taper man benene fast til batteriet. I den kastanje, hvor lyset skal sidde i, skal der snittes et hul. Dette hul skal bruges til at sætte batteriet og lysdioden ned i. Herefter kan man skabe den ønskede figur.

Sådan placerer man lysdiode benene på knapcelle batteriet.
Foto: Sabatina Thi Dieu

Læs også: Kan man dø af at spise kastanjedyr?

Sådan gjorde journalisten: Idéen til denne artikel stammer fra journalistens efterstræben på at hygge sig i efteråret med de klassiske kastanjedyr. Efter en Google-søgning fandt journalisten frem til en workshop med kastanjer med lys i og ringede til workshop ejeren. Ejeren Kristian Stokholm kom derpå med en guide til, hvordan man kan lave sine kastanjer med lys derhjemme.