Da en meteor for 65 millioner år siden ramte Jorden og udryddede dinosaurerne, sendte trykbølgen samtidig milliarder af tons jordisk sten ud i rummet, som var beboet med bakterier og mikroorganismer.
Det fortæller Tetsuya Hara fra Kyoto Sangyo Universitetet i Japan til Technologyreview.com. Ved at udregne stenenes løbebaner nåede Hara og hans team frem til, at flere planeter er blevet bombarderet med materiale, der altså indeholdt jordisk liv.
Den danske astrofysiker Uffe Gråe Jørgensen er positiv over for de japanske målinger.
– Det er meget sandsynligt, at asteroider har ramt Jorden og på den måde har sendt organismer ud i rummet. Og vi kender til bakterier, som faktisk kan overleve en tid i rummets vacuum, selv om de bliver udsat for solvind og radioaktiv stråling. Så man kan godt sprede liv imellem planeterne på den måde, fortæller Uffe Gråe Jørgensen, der er lektor på Niels Bohr Institutet og desuden er leder for det internationale projekt SONG, som leder efter jordlignende planeter i rummet.
Rumrejse til andre solsystemer
Ifølge det japanske forskerhold er klippestykkerne slynget helt ud til Jupiters vandholdige måne Europa, som forskere mener er det sted i vores solsystem (foruden Jorden), som har størst potentiale for at huse liv.
Tetsuya Hara vurderer endvidere, at omkring 1000 sten fra Jorden kan have klaret turen ud af vores solsystem og videre til Glieste 581, en rød dværgstjerne omkring 20 lysår væk fra vores solsystem. Her eksisterer formentlig en planet, der minder meget om Jorden.
Uffe Gråe Jørgensen tvivler dog stærkt på, at nogen klippestykker kan have klaret rejsen ud af vores solsystem. Og selv hvis det lykkedes, kan ingen bakterier overleve den millionårige lange rejse til Glieste 581.
– Det tror jeg egentlig ikke, for når man ser på DNA, som har været frosset ned i tundraen tæt på Jordens poler, så er der intet tilbage efter en million år. Så det er meget spekulativt, om danske bakterier kunne klare sig så lang tid i rummet, siger astrofysikeren.
Frygt ikke rumbakterier
I vores eget solsystem er det til gengæld ret sandsynligt, at bakterier har overlevet rejsen til både Månen og Mars – eller den anden vej, hvis der altså findes fremmede rumbakterier på Den Røde Planet.
Men én ting er rejsen – noget helt andet er at overleve i et klima, der er mærkbart anderledes.
– Selv hvis en bakterie klarede rejsen, ville den ikke kunne nå at tilpasse sig livet på en anden planet. Vi skal derfor ikke være bange for, at ukendte Mars-bakterier – hvis de altså eksisterer – kan gøre os syge her på Jorden. De vil simpelthen blive spist af vores egne mikrober eller blive dræbt af vores klima, før de overhovedet nåede at tilpasse sig, mener Uffe Gråe Jørgensen.
One Response to "Jordisk liv besøgte rummet for 65 millioner år siden"