Ligesom tusindvis af andre håbefulde kandidater søger Mie Johanne Jacobsen i år ind på sit drømmestudie gennem kvote 2. Målet er psykologistudiet, og med to afviste forsøg i bagagen håber hun på, at tredje gang bliver lykkens gang.
– Psykologi er mit drømmestudie. Det er psykologi, jeg brænder for og det, jeg gerne vil arbejde med, siger Mie Johanne Jacobsen.
Og flere og flere giver ligesom hende kvote 2 et skud. Antallet af kvote 2 ansøgere til de videregående uddannelser er nemlig steget markant fra 2008 til 2019. I 2008 var der i alt 22.197 kvote 2 ansøgere, mens det antal i 2019 er steget til 51.622.
Rift om pladserne
Psykologi er et af de studier, hvor der er særligt hård konkurrence, fordi uddannelsen ligger højt rangeret på manges ønskeliste. Det stiller krav om et skyhøjt snit ved ansøgning gennem kvote 1.
I 2018 lå gennemsnittet for at blive optaget på Københavns Universitet på 11,7. Og nåleøjet på kvote 2 var ikke meget lettere at komme igennem. Her kom der 969 ansøgninger i 2018, hvoraf kun 46 kvote 2 ansøgere blev optaget ud af de i alt 233 optagede.
Mies gennemsnit er ikke højt nok til kvote 1, og hun har derfor tyet til andre metoder til at få sit ønske om optagelse på drømmestudiet opfyldt. Nu bugner hendes CV af erfaringer og studieophold, som er nogle af de parametre, psykologistudiet vægter højt og bedømmer kvote 2-ansøgere ud fra.
Læs også: Unge venter i uvished på akut bolig
– Jeg har lavet mange forskellige ting for at forbedre mine chancer for optag på uddannelsen. Jeg har været på high school i USA, rejst rundt i Australien, arbejdet i en børnehave i fire år, og nu går jeg på pædagoguddannelsen, siger Mie Johanne Jacobsen.
– Jeg synes, at det er ærgerligt, at systemet er skuet sammen på en sådan måde, at få eksamener skulle afgøre min skæbne
Mie Johanne Jacobsen, kvote 2-ansøger.
Men selvom Mie Johanne Jacobsens CV byder på både erhvervs-, og rejseerfaring samt international uddannelse, som hun kan bruge til sin motiverede ansøgning, har det ikke båret frugt, de to gange hun har søgt.
– Det er virkelig frustrerende, at jeg ikke kan komme ind på mit drømmestudie, bare fordi jeg har enkelte eksamener, hvor jeg ikke fik topkarakterer. Jeg synes, at det er ærgerligt, at systemet er skuet sammen på en sådan måde, at få eksamener skulle afgøre min skæbne, siger Mie Johanne Jacobsen og uddyber:
– Det er også frustrerende at have brugt to år af mit liv på at søge ind på en uddannelse. Mange af mine venner har en bachelor nu, og jeg er ikke engang gået i gang endnu – og det er jo ikke fordi, jeg ikke vil, men fordi jeg ikke kan, siger hun.
Optagelsesprøve på vej
Til stort held for Mie Johanne Jacobsen arbejder man på Københavns Universitet lige nu på at implementere et nyt system, som vil komme hende og ligesindede til gode i fremtiden.
I 2020 vil det nuværende system på Københavns Universitet, hvor man bedømmes ud fra gennemsnit og en kvote 2 ansøgning, nemlig blive lavet om til, at alle ansøgere skal til en optagelsesprøve og et mundtlig eller skriftligt interview.
Læs også: Psykolog til sundhedsfaglige: I skal turde tale om sex
– Med det nye system får flere en chance for at blive optaget. Vi kigger både på resultater fra den gymnasiale uddannelse, testresultater fra optagelsesprøven og det mundtlige eller skriftlige interview. Vi vil altså ikke længere nøjes med blot at se på karakterer og erfaringer, da det ikke altid siger noget om personens nuværende faglige niveau, siger Pernille Kindtler, der er sektionschef i uddancelsservice på Københavns Universitet.
Jagten fortsætter ufortrødent
Mie Johanne Jacobsen ser positivt på det kommende system, der giver hende fornyet håb og nye muligheder ved optagelsen.
– Jeg ser det som en kæmpe fordel, at man laver optagelsesprøver baseret på viden indenfor faget og laver et interview. Det vil helt sikkert hjælpe mig, siger Mie Johanne Jacobsen og uddyber:
– Ved en prøve giver man alle en chance for at blive optaget, og ved et mundtligt interview kan man se folk an og snakke med dem. Derigennem kan man på et – ifølge mig – bedre grundlag vurdere den enkeltes motivation. Det synes jeg er en langt bedre og mere fair løsning.
Og Mie Johanne Jacobsen vil komme til at opleve det nye system næste år, hvis hun dette år endnu en gang ikke bliver optaget. Hun er nemlig ikke klar til at give op endnu på trods af de afviste forsøg.
– Hvis jeg ikke kommer ind i år, vil jeg søge igen næste år. Jeg giver ikke op, siger hun.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod ud fra det faktum, at det fredag den 15. marts var sidste frist for kvote 2 ansøgninger. Derudover fordi mange flere gange søger en kvote 2 plads på deres drømmeuddannelse forgæves. Kilden blev fundet i et facebookopslag.