Skal vi rigtigt hygge os med vennerne, er en tur på cafe med en god kop kaffe for mange et must. Men når vi efterfølgende skal hive Dankortet frem for at betale, melder utrygheden sig, og det er pludselig knap så hyggeligt. Skiltet "beskyt din kode", som står på de fleste Dankort-maskiner rundt om på de danske cafeer, giver os nemlig en ubevidst følelse af usikkerhed, viser et nyt projekt kaldet "Fremtidens Penge".
"Det vil sige, det her menneske, som er gået ned for at drikke sin kaffe i en social synlig kontekst, på et eller andet tidspunkt i løbet af betalingsoplevelsen, som er en del af en større social oplevelse, skal ned og stå med sine hænder og skjule knapper," forklarer Lóa Stefánsdóttir, som er chefantropolog på projektet "Fremtidens Penge".
"Brugeren opfatter det som en nødvendig sikkerhed, men i den sociale kontekst skaber det en form for utryghed," konstaterer hun og forklarer desuden hvordan de antropologiske studier med brugere i projektet viser, at pinkoden kan være et problem, der ikke bliver stillet spørgsmålstegn ved, og som derfor ikke bliver opfattet som et problem i dag.
"Pinkoder er ligesom et overvågningskamera. De gør dig dermed opmærksom på, at der er en fare," forklarer hun og henviser til den ubevidste utryghed, vi oplever, når vi skal stå og beskytte tasterne på Dankort-maskinen.
Det er desuden, ifølge Lóa Stefánsdóttir, paradoksalt, hvordan vi tager på cafe for at hygge os i en social kontekst med andre mennesker, og så snart vi skal betale, skal vi derimod tage en "time-out" i det hyggelige og sociale og pludselig kigge os over skulderen for at tjekke, at ingen overvåger os.
Beskyt stadig din kode
Det er ikke kun cafeer og butikker, der opfordrer deres kunder til at beskytte pinkoden. Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at du beskytter din pinkode når den tastes, for at du selv kan skabe større sikkerhed ved brug af dit betalingskort.
"Det er et lille enkelt og praktisk skridt, man selv kan tage for at bringe sig ud af risikozonen," forklarer Maria Bislev fra Det kriminalpræventive Råd, som desuden mener, at det, at beskytte sin pinkode, er "godt givet ud" selv hvis man føler sig utryg.
Lóa Stefánsdóttir foreslår, at betaling over mobiltelefoner kan være et alternativ til betalingskortene, da denne er tættere på kroppen.
Projektet er et samarbejde mellem CFIR, Innovation Lab, Empact, IBM, CellPoint Mobile, NEts, CBS og Danske Bank. Projektet søger at "kortlægge muligheder og barrierer for Danmarks fremtid som kontantløst samfund, blandt andet ved at afprøve teknologiske løsninger til kontantløs betaling med brugere."