Klima-, Energi- og Bygningsministerens plan om at ændre reglerne på solcelle-området vil gøre det nemmere for de store virksomheder og sværere for de små at overleve i branchen
En ny solcellelovgivning, der vil ændre på tilskuddet til solceller, vil skabe ulige konkurrence mellem store solcellefirmaer og mindre montør-virksomheder. Sådan lyder reaktionen fra en solcelle-montør og Installatørernes organisation, TEKNIQ.
Klima- og Energiminister Martin Lidegaards (R) planer om at støtte større solcelleanlæg stiller nye krav til branchen. Det vil være de store solcellevirksomheder, der kan udføre arbejdet med solcelleparker. Det vurderer Søren Rise, der er chefkonsulent i brancheforeningen TEKNIQ, der organiserer omkring 3000 installatører:
»Der er en tendens til, at det vil være de lidt større virksomheder, der kommer til at lave de større anlæg,« siger han
Søren Rise understreger, at det først og fremmest gør sig gældende for solcelleanlæg, der producerer mere end én megawatt om året.
Større virksomheder – flere muligheder
Når der skal bygges store solcelleparker, vil det kræve at solcellevirksomhederne har et større »rådgiverpotentiale«:
»Det bliver tungere at sælge store solcelleanlæg. Altså hvis du skal til at forhandle med almennyttige boligforeninger bliver det tungere,« siger Søren Rise.
Det vil være de større firmaer, der kan håndtere presset med at skrive kontrakter og indgå garantier, når store solcelleanlæg skal sættes op. Det er f.eks. sagen i Region Syddanmark, hvor selskabet EnergiMidt har fået ordren på at montere 20.000 kvadratmeter solceller på Region Syddanmarks hospitaler.
Bekymring hos de små
Simon Holmsted Pedersen fra Holmsted Varmeteknik i Grenå, startede med at sætte solceller op for et år siden, og han er bekymret for udviklingen på markedet:
»Jeg er bare bange for, at de store firmaer ødelægger markedet fuldstændig. Simpelthen ved at de underbyder det hele og laver nogle kæmpe aftaler« siger han.
Simon Holmsted Pedersen mener også, at kommende ændringer i lovgivningen vil resultere i større solcelleanlæg:
»Det bliver måske nogle store solcellemarker, man kan købe anparter i, og så forsvinder fidusen lidt for den enkelte parcelhusejer,« siger han.
Ændringer kan føre til arbejdsløshed
Det er endnu uvist, hvad de præcise ændringer i reglerne på solcelle-området bliver, men der er ingen tvivl om, at ændringerne vil påvirke firmaerne og de ansatte. Søren Rise ridser skræmmebilledet op:
»Det, vi alle sammen frygter, er selvfølgelig, at man ændrer ordningen så meget, så noget der er en energibesparende succes, forsvinder fuldstændig. Det vil selvfølgelig medføre, at der forsvinder en frygtelig masse stillinger,« vurderer han.
For TEKNIQ’s medlemmer vil ændringer af reglerne have mærkbare konsekvenser, påpeger Søren Rise:
»Solceller giver i år 4000 stillinger, og det er vel de her ca. 35.000 anlæg. Det vil sige, at hvis de halverer antallet af solceller, vil det betyde, at der kommer ca. 2000 ledige til næste år,« siger han.
Læs også:
konkurrence, markedsvilkår, Martin Lidegaard, solceller