P-piller er fortsat danske kvinders foretrukne præventionsform, men noget tyder på, at skepsissen over for den hormonholdige pille breder sig. I 2019 tog 290.130 kvinder én lille rund pille på daglig basis, men det tal har været faldende de seneste år, viser statistik fra Sundhedsdatastyrelsen. P-piller havde i 2010 over 400.000 brugere på landsplan. Det er et fald på mere end 25 procent på 9 år.
Fakta om p-piller
P-piller indeholder 2 slags hormoner: østrogen og gestagen. De virker ved at forhindre ægløsning. Der skal tages én pille dagligt med eller uden 7 dages pause efter 21 dage.
Kilde: apoteket.dk
Mere fokus på bivirkninger
Praktiserende læge i almen medicin, Maria Holst Hansen, mener, at det øgede fokus på bivirkninger i medierne kan have indflydelse på den iøjenfaldende udvikling.
– Der er kommet langt mere fokus på bivirkningerne med p-piller. Særligt det med humørudsving, det oplever jeg fylder meget hos mine patienter, siger Maria Holst Hansen.
Læs også: P-piller giver et dårligere sexliv
I 2016 udgav en række danske forskere og sundhedsfaglige en rapport, der undersøgte sammenhængen mellem depression og hormonel prævention. Dette studie blev Maria Holst Hansen gjort opmærksom på af sine patienter.
– Hver gang der kommer noget op i medierne, så er det også i fokus hos patiernerne. I forbindelse med et studie om sammenhængen mellem depression og p-piller, fyldte det meget hos mine patienter, siger hun.
Men det er ikke kun depression, der er en alvorlig bivirkning ved de små hormonholdige piller. Der er også forøget risiko for at få blodpropper, hvis man tager p-piller, fortæller Maria Holst Hansen.
– Kvinderne er både nervøse for depression og for blodpropper, fortsætter hun.
Formanden for Dansk Selskab for Obestrik og Gynækologi, Annemette Wildfang Lykkebo, mener, at der er flere grunde til, at flere danske kvinder vælger p-pillerne fra. Hun peger også på det øgede mediefokus på bivirkninger ved p-pillerne som en årsag, men mener, at det har været overdrevet.
– Hvis der er tale om en meget lille risiko, er det stadig en meget lille risiko, selvom den er fordoblet. Om det er 3 ud 1000 eller 6 ud 1000 kvinder der får blodpropper, er det jo en fordoblet risiko, men så er der altså stadig 9996 kvinder, der trives rigtig godt på deres p-piller, forklarer hun.
Ifølge Annemette Wildfang Lykkebo er kvinder i dag meget mere bevidste om, hvad det vil sige at tage hormonholdige piller hver dag.
– Den omtale der har været, har øget kvinders bevidsthed om, at p-piller jo ikke kun er prævention. Det gør også andre ting ved kroppen, mener hun.
Fakta om hormonspiral
Hormonspiralen indeholder kun ét hormon: gestagen. Den virker ved blandt andet at forhindre ægløsning. Spiralen placeres i livmoderen, hvor den afgiver hormon.
Kilde: apoteket.dk
Hormonspiraler erstatter p-piller
Mens der bliver færre og færre p-pillebrugere, så stiger antallet af kvinder, der vælger en hormonspiral. Sundhedsdatastyrelsens statistik viser, at i 2015 fik 42.145 en hormonspiral, mens tallet i 2019 var helt oppe på 56.440.
Læs også: Unge piger tager p-piller for at få større bryster
Annemette Wildfang Lykkebo mener, at der udover bivirkningerne ved p-piller er to årsager til denne ændring.
– Hormonspiralen ligger der bare. Der er mindre risiko for fejl og svigt, når man ikke aktivt skal tage én pille hver dag. Det er en helt anden sikkerhed, forklarer hun.
Et andet vigtigt aspekt af sagen er, at spiralen som præventionsform tidligere var bedst egnet til kvinder, som havde født, og derfor havde en forstørret livmoder. Men de seneste år er der kommet flere andre og mindre spiraler på markedet, som egner sig lige så godt til kvinder, som ikke har født endnu.
Praktiserende læge, Maria Holst Hansen beskriver også, hvordan det er almindeligt, at unge piger bruger p-piller, og når de bliver ældre, skifter de til hormonspiraler. Men på grund af de nye, mindre spiraler, er det nu kvinder i alle aldre, der kan bruge dem.
Sådan gjorde jeg: Med hjælp fra en farmaceut hos Apotekerforeningen, fandt jeg frem til statistik for salg af forskellige præventionsmidler på medstat.dk. Jeg undrede mig over, at antallet af p-pillebrugere faldt så voldsomt. Da PLO ikke var tilgængelige, fandt jeg en praktiserende læge på Facebook, der gerne ville udtale sig om udviklingen. Derudover ringede jeg til DSOG (Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi), og fik deres forkvinde i tale.